Britské postbrexitové ambice mohou potopit francouzští rybáři

Francouzský rybář Alexandre Fournier v přístavu Boulogne-sur-Mer

Francouzský rybář Alexandre Fournier v přístavu Boulogne-sur-Mer Zdroj: Reuters

Rybáři z lodi „Notre Dame de Boulogne“ vykládají bedny ryb v přístavu Boulogne-sur-Mer
Rybáři z lodi „Notre Dame de Boulogne“ vykládají bedny ryb v přístavu Boulogne-sur-Mer
Stephane Fait kapitán rybářské lodi „Notre Dame de Boulogne“ ukazuje parmici v přístavu Boulogne-sur-Mer
Rybáři z lodi „Notre Dame de Boulogne“ vykládají bedny ryb v přístavu Boulogne-sur-Mer
Aymeric Chrzan vedoucí odborového svazu rybářů, pózuje v přístavu Boulogne-sur-Mer ve Francii
16
Fotogalerie

Pro britskou vládu znamená brexit obnovení plné ekonomické suverenity a dojednání obchodní dohody s Evropskou unií. Francouzští rybáři jsou ale připraveni takový plán stůj co stůj zhatit, pokud jim Londýn nevyjde vstříc, píše agentura Reuters.

Boulogne-sur-Mer je největším francouzským rybářským přístavem a významným centrem navazujícího potravinářského průmyslu. Výdělek zdejších rybářů do značné míry závisí na úlovku z blízkých britských teritoriálních vod.

To se má brzy změnit. Posledním lednovým dnem Velká Británie vystupuje z Evropské unie a zároveň se rozbíhají jednání o obchodní dohodě. V oblasti rybolovu má Londýn jasný cíl – lodě členských zemí EU mají ztratit automatický nárok na přístup do britských vod.

Francouzští rybáři se ale s něčím takovým odmítají smířit a myslí si, že mají dostatečně mocnou zbraň – prezidenta Emmanuela Macrona. S jeho pomocí chtějí tlačit na vyjednavače v Bruselu, aby odmítli jakoukoliv dohodu, pokud Britové nedovolí unijním rybářským plavidlům vstup do vod kolem Spojeného království.

„Macron nesmí Británii ustoupit ani o píď,“ řekl Reuters francouzský kapitán Stephane Fait. Tvrdí, že v opačném případě je jeho živobytí v ohrožení a Macron by měl na jakékoliv restrikce ze strany Londýna reagovat zákazem dovozu ryb chycených v britských vodách do EU.

Požadavky Faita a dalších rybářů podporuje i francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. „Bylo by velmi, velmi vážné“, pokud by byly francouzské lodě vypovězeny z britských vod. „Mohli bychom zavést odvetná opatření,“ dodal.

Pro britské politiky prosazující brexit bylo přitom obnovení plné kontroly nad britskými vodami jedním ze stěžejních argumentů pro vystoupení z EU. Unijní politika nyní určuje, kolik ryb smí být vyloveno z britských vod a jednotlivým členským státům přiděluje kvóty. Londýn se netají tím, že mu tento model nevyhovuje. „Jsme přesvědčení, že bychom na rybách z britských vod měli mít větší podíl,“ řekl Reuters pod podmínkou anonymity představitel britské vlády. Evropští diplomaté si naopak přejí zachování stávajícího stavu a oficiální stanovisko Evropské komise dává ještě méně prostoru pro diskusi – bez dohody o sdílení vod pro rybolov nebude ani dohoda o volném obchodu.

Z pohledu celé ekonomiky EU je rybolov málo významný, zaměstnává jen asi 180 tisíc lidí. Pro některé pobřežní oblasti Francie, Belgie, Dánska, Nizozemska nebo Švédska je ale přístup k „britským“ rybám přesto zásadní.