Cena půdy roste, prodeje stagnují

Pole

Pole Zdroj: profimedia.cz

Dvaapůlkrát stoupla cena zemědělské půdy v Česku od jeho vstupu do Evropské unie. Od roku 2004 podražil hektar z průměrných čtyřiceti tisíc korun na více než sto tisíc korun.

Oproti původním členským zemím EU je půda v tuzemsku stále levnější. Kupříkladu v Nizozemsku přijde hektar na desetinásobek. V porovnání s novými členy jsou ceny v Česku většinou srovnatelné či vyšší, uvádí situační zpráva ministerstva zemědělství (MZe). Prodej zemědělských pozemků v posledních letech podle ní stagnuje a letos dokonce meziročně mírně klesne ze 115 na 112 tisíc hektarů.

„Rozsah převáděné půdy se od roku 2009 ustálil okolo průměrného podílu 2,5 procenta zemědělského půdního fondu,“ vyčísluje ministerská zpráva. Na nižší převody má velký vliv útlum v prodeji státní půdy.

„Prodeje jsou omezené tím, co se na trhu nabízí. Poptávka po půdě se ale mírně zvýšila, a to táhne cenu nahoru.

Neroste ovšem nijak dramaticky,“ hodnotí Jaroslav Urban, majitel společnosti Farmy.cz specializované na zemědělské nemovitosti. Pozoruje, že v posledních letech se mění struktura kupujících. „Více nakupují zemědělci, kteří jsou na tom ekonomicky dobře. Dotace jim rostou a pořizují za ně půdu,“ říká Urban. Sleduje, že naopak méně kupují půdu cizinci.

Obchod se zemědělskou půdou v ČeskuObchod se zemědělskou půdou v Česku | E15

Vloni skončilo sedmileté moratorium na zákaz prodeje zemědělské a lesní půdy občanům EU. „Výraznější investice cizinců do české půdy nenastaly,“ konstatuje zpráva MZe. Majitel firmy zaměřené na agrární reality dokonce pozoruje, že někteří cizinci, kteří se k české půdě dostali během moratoria, se jí nyní zbavují. „Především někteří Nizozemci a Italové brali tyto nákupy jako střednědobou investici a nyní realizují zisky,“ poznamenává Urban.

Nejvyšší ceny půdy jsou podle MZe v okrese Praha – východ, kde na průměrných 27 korun za metr čtvereční má zásadní vliv blízkost hlavního města. Naopak na Klatovsku nedosahuje průměrná výše ani pěti korun.

Za kolik

» 7,35 Kč/m2 – za tuto průměrnou cenu prodávali majitelé zemědělskou půdu jiným fyzickým osobám

» 6,79 Kč/m2 – průměrná cena, za kterou kupovaly půdu od vlastníků družstva nebo zemědělské obchodní společnosti

» 11,75 Kč/m2 – takovou průměrnou cenu dostali vlastníci, pokud půdu prodali nezemědělským firmám

Nový byznys na vzestupu

Ekozemědělství: vybrat soulad s přírodou či pesticidy?