Cena vepřového masa trhá rekordy a bude hůř. Za zdražováním stojí rostoucí poptávka z Číny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Cena vepřového trhá rekordy. A bude hůř (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Cena vepřového masa loni skokově rostla, například kýta stála více než 150 korun za kilogram, nejvíce za deset let. Další zdražení ekonomové předpokládají i letos, a to kvůli rostoucí globální poptávce, hlavně z Číny.

Ceny vepřového masa na pultech byly loni nejvyšší za poslední dekádu. Vepřová kýta v prosinci stála 150 korun za kilogram, od ledna tak její cena stoupla o zhruba 25 korun. Týká se to i výrobků z vepřového jako šunka, za kterou Češi zaplatili v listopadu 225 korun za kilogram. To znamená nárůst přibližně o 19 korun.

Přestože Česko neobchoduje s vepřovým ani živými prasaty s Čínou, do razantního zdražení v tuzemsku se promítla právě epidemie afrického moru prasat v této zemi. Čína totiž kvůli nákaze musela vybít až čtyřicet procent svých vepřů. Poptávka po mase tak vyletěla vzhůru.

Domácí produkce nestačí

Nevýhodou Česka je v tomto ohledu jeho klesající soběstačnost ve vepřovém mase. Domácí produkce loni pokryla podle odhadu ministerstva zemědělství 51 procent tuzemské spotřeby, zatímco v roce 2010 to bylo o třináct procentních bodů více.

Hlavními exportéry vepřového masa do Česka jsou Německo a Španělsko. Dohromady za loňských jedenáct měsíců bylo z těchto zemí dovezeno podle Českého statistického úřadu ať už v čerstvém, chlazeném, nebo zmrazeném stavu masa za devět miliard korun. Tyto země zároveň patří k předním dovozcům vepřového do Číny, na importu do asijské velmoci se podle čínského webu IQC insights v roce 2018 podílely z 37,5 procenta. 

Hladová Čína

Za loňský rok bylo dovezeno do Číny podle agentury Reuters v meziročním srovnání o 75 procent vepřového masa více, to znamená přes dva miliony tun. Kvůli zvýšenému zájmu o dodávky hlavních vývozců, kterými jsou kromě zmíněného Německa a Španělska ještě Kanada a Brazílie, jejich ceny stoupaly i pro české obchodníky.

Tuzemský přední distributor potravin Bidfood Czech Republic například nakupoval vepřové v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o třicet procent dráž. „To odpovídá navýšení až o 25 korun za kilogram, které bylo promítáno do naší prodejní ceny, posléze tedy i konečnému spotřebiteli,“ říká Jakub Trtík z nákupního oddělení Bidfoodu.

„Cena prasat a tím i vepřového masa na trhu se zvyšovala už v průběhu loňského roku, a její růst dále pokračuje,“ potvrzuje i mluvčí největšího českého obchodního řetězce Kaufland Renata Maierl.

Málo masa na trhu

Obchodníci se potýkali dále se snižováním množství dodaného masa. „Zdražení nákupní ceny a posléze snížení či úplné zrušení uzavřených kontraktů se nás velmi dotklo,“ uvádí Trtík z Bidfoodu, který nakupuje od dodavatelů v Německu, Dánsku, Nizozemsku, Španělsku a Irsku, menší množství pak i v Česku. „Museli jsme proto rozšířit portfolio našich dodavatelů,“ dodává.

„Stávalo se, že byly objednávky kráceny,“ potvrzuje také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Úplně rušení objednávek však podle něj bylo spíše minoritní záležitostí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!