Ceny olivového oleje jsou rekordní a zásoby se tenčí. Jihoevropanům se prodražuje pizza a paella

Sklizeň oliv

Sklizeň oliv Zdroj: profimedia.cz

Letní sucha a vedra na jihu Evropy prodražila tradiční pokrmy italské a španělské kuchyně jako pizza a paella. Důvodem je raketový růst cen olivového oleje, jehož produkce zejména ve Španělsku velmi utrpěla. Pokud budou nízké úrody oliv pokračovat, budou mít producenti suroviny potíže s udržením zásob po celý rok.

Špatné podmínky pro pěstitele olivovníků vyhnaly ceny tohoto typu oleje nad devět tisíc dolarů za tunu. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu jde o více než dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Mezinárodní olivová rada uvádí, že na trhu ve španělském Jaénu stál v září extra panenský olivový olej 852 eur za sto kilogramů, průměr za uplynulou dekádu byl přitom 306 eur.

Španělští farmáři se bojí budoucnosti

Španělsko je zdrojem zhruba poloviny globálního olivového oleje, neúroda v zemi se tak na cenách komodity podepisuje významně. Aktuální odhady místního ministerstva zemědělství naznačují, že letošní úroda bude mírně lepší než loňská.

Zatímco v uplynulém roce sklidili španělští farmáři 663 tisíc tun oliv, letos by to mohlo být kolem tři čtvrtě milionu. Problémem ovšem je, že sklizeň v uplynulém roce byla katastrofální a zřejmě i ta letošní zaostane o třetinu za čtyřletým průměrem.

Olivový deficit tak narůstá a země se bojí dalšího sucha a proměny polí na pouště. Madrid odhaduje, že riziko ztráty úrodnosti hrozí pětině španělské zemědělské půdy. Kritická je situace v Andalusii, kde se pěstuje většina olivovníků. Někteří farmáři si stěžují na to, že se jejich výnos smrskl na pětinu.

 „Jsou pěstitelé, kteří neměli ani kilo oliv. I když se olivový olej prodává za osm eur za láhev, nestačí to k tomu, aby se udrželi nad vodou,“ postěžoval si listu The Guardian farmář a šéf zemědělské asociace Asaja Rafa Guzmán z oblasti Jaénu. Podotýká, že špatné sezony pamatuje, ve svých padesáti letech si však nevybavuje, že by následovaly dvě za sebou.  

Problémy mají i Turecko a Řecko

Rostou tak i obavy z možného nedostatku oleje na trhu. „Pokud bude tempo spotřeby zásob přetrvávat, zásoby olivového oleje by mohly být vyčerpány před příchodem čerstvé sklizně, která ve Španělsku tradičně začíná kolem října,“ uvedl tento měsíc podle The Washington Post analytik společnosti Mintec Kyle Holland. Španělská média letos informovala i o velkých krádežích oleje z výroby.

Problémy jsou však i jinde. Pokles úrody se očekává také v Řecku a Turecku, zatímco v Itálii bude zřejmě regionálně nevyrovnaná. Ankara až do listopadu zakázala vývoz olivového oleje.

Pro některé producenty suroviny už začínají být potíže s tenčícími se zásobami realitou. „Dnes je téměř fyzicky nemožné koupit olivový olej,“ řekl zmíněnému britskému listu Walter Zanre, představitel značky Filippo Berio. Firma může plnit zakázky díky tomu, že importovala olivový olej z Chile, aby překlenula období před sklizní.

Není tak vyloučené, že se zájemci po celém světě budou o olej z oliv stále více přetahovat. Americké ministerstvo zemědělství odhadlo, že globálně bude letos jeho produkce o čtvrtinu nižší než loni i než pětiletý průměr. Spojené státy jsou přitom na dovozu silně závislé, nakupují zhruba třetinu světové výroby a tento podíl stále roste.

Ceny jiných rostlinných olejů poklesly

„Spotřebitelé budou čelit vyšším cenám,“ varoval podle New York Times Shawn Addison, velkoobchodník s olivovým olejem v Kalifornii, který zásobuje obchody s potravinami a restaurace. Aktuálně objednal olej v ceně téměř čtyřiceti dolarů za galon (3,8 litru), zatímco ještě nedávno ho stál o deset dolarů méně.

Růst cen olivového oleje výrazně dopadá na jihoevropské domácnosti, zvyklé užívat ho pro přípravu i těch nejobyčejnějších jídel. Bloomberg uvedl, že zdražení této suroviny zvedlo jeho indexy pizzy Margherity a paelly. Pizzový je meziročně výš o osm procent, v případě španělského pokrmu dokonce o pětinu. Milovníky placek z těsta přitom od vyššího nárůstu výdajů zachránilo zlevnění elektřiny o patnáct procent.

Pozitivní zprávou pro spotřebitele je, že klesají globální ceny jiných druhů rostlinných olejů – palmového, slunečnicového, sójového a řepkového. Jejich zlevnění přispělo k tomu, že světový potravinový index, který vytváří OSN, byl v září na nejnižší hodnotě za více než dva roky. Pomohl i pokračující propad cen mléčných výrobků. Obiloviny se v poslední době drží na stejné úrovni.

Výrazně však podražil cukr, jen od srpna o desetinu. Jeho ceny jsou tak podle OSN nejvyšší od listopadu 2010. Kvůli nedostatku sezonních srážek panují obavy z nízké sklizně cukrové třtiny v Thajsku a Indii. Lidnatá asijská země by dokonce mohla zakázat vývoz cukru, aby chránila domácí spotřebitele. Zatím ho omezuje. Odborníci míní, že i tak by se časem pokles cen potravin mohl promítnout do supermarketů po celém světě.