Chovatelé: Vepřové se dováží za dumpingové ceny, měl by to řešit ÚOHS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Tuzemští chovatelé prasat podají podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který by měl podle nich řešit dumpingové ceny vepřového masa z dovozu. Česká potravinová soběstačnost u vepřového totiž stále klesá a nyní je na 50 procentech. Chovatelé řeší zavírání chovů a ke konci roku by produkce vepřového mohla klesnout až o pětinu. Loni klesla o 3,5 procenta.

Výkupní cena kilogramu živého prasete podle Stibala spadla meziročně o čtyři koruny na 25,39 koruny za kilogram. O podobnou částku klesla i o rok dříve a podle svazu jsou ceny proti roku 2014 o 28 procent nižší. Chovatelé budou chtít, aby úřad uznal, že do Česka zejména Němci dováží za dumpingové ceny, kterým nemohou čeští zemědělci konkurovat. „Víme, že to bude obtížná a složitá cesta,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal.

V zahraničí podle jsou podle nich nastavené podpory pro producenty, které se ale ve skutečnosti do povolených podpor nezahrnují. Místo toho, aby je dostávali na národní úrovni, rozdělují je nižší zemské celky. Podle Stibala by v případě, že by v České republice také dávaly dotace kraje namísto státu, došlo prakticky ke „studené válce“. Státy by se pak podle něj přetahovaly, kdo své producenty podpoří více.

Němci podle svazu na svém území prodávají kvalitní kýty a pečeně za běžnou tržní hodnotu. Méně kvalitní maso, jako jsou například krkovice, které by na tamním trhu nenašly uplatnění, pak dováží do Česka. Sem podle chovatelů ale dodávají i kvalitní maso za podnákladové ceny, konkrétně za třetinové hodnoty, než jim zaplatí spotřebitelé v zahraničí.

Například kilogram vepřové kýty v Německu či Belgii stojí podle nich mezi 155-260 korunami za kilogram, maso z dovozu v českém velkoobchodu pak 64 korun za kilogram. U pečeně jsou hodnoty obdobné - v zahraničí si ji mohou koupit lidé za 156 korun až 270 korun za kilogram, v Česku z dovozu však za 88 korun za kilogram.

Chovatelé podle svazu nyní stojí před rozhodnutím, zda zredukují, nebo přímo uzavřou chovy. „Jsme před rozhodnutím, že zrušíme 30 procent chovu prasnic,“ řekl za Agrofert předseda svazu Jindřich Macháček. Agrofert podle Stibala přitom chová přibližně třetinu prasnic v České republice.

Problém s ruskými sankcemi

V současnosti je česká soběstačnost ve vepřovém podle svazu přibližně na 50 procentech. Pokud nedojde ke změně, může ve velmi krátké době klesnout na 35 procent, tvrdí svaz. Podle plánů ministerstva zemědělství by se naopak měla zvyšovat, do roku 2030 by měla dosáhnout 80 procent. Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana je na vině v sektoru vepřového také nadprodukce v celé EU, kterou částečně způsobily i ruské sankce.

Problémy připouští i ministerstvo zemědělství. Jak řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL), v současnosti jde o největší krizi, jakou pamatuje. Nyní již čeští chovatelé krav a prasat dostávají mimořádnou podporu v celkové hodnotě 600 milionů korun, napůl z českých a napůl z evropských zdrojů. Ministerstvo plánuje i další podpory. Chovatelé také uvažovali o happeningu, kterým by na problematiku upozornili, nakonec se ale rozhodli, že jej pořádat nebudou.