Čína koupí na Ukrajině miliony hektarů zemědělské půdy

Z historických důvodů a kvůli kolektivizaci v padesátých letech
minulého století jsou
české, slovenské a východoněmecké
farmy v průměru výrazně
rozsáhlejší, než je tomu
ve většině států EU.

Z historických důvodů a kvůli kolektivizaci v padesátých letech minulého století jsou české, slovenské a východoněmecké farmy v průměru výrazně rozsáhlejší, než je tomu ve většině států EU. Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Čína v rámci svých snah udržet krok s rostoucí poptávkou po potravinách a zajistit dostatek potravin pro své obyvatele koupí na Ukrajině tři miliony hektarů zemědělské půdy. Ukrajina se tak stane největším zahraničním zemědělských centrem Číny.

Podle list South China Morning Post čínská firma Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) podepsala dohodu s ukrajinskou agrární firmou KSG Agro, podle které Ukrajina poskytne Číně 100 tisíc hektarů půdy. Rozloha poskytnuté půdy se má postupně zvyšovat až na tři miliony hektarů.

Podle čínských odborníků potřebuje země získat zemědělskou půdu v zahraničí, aby zajistila dostatek potravin pro své obyvatele, protože nabídka půdy v zemi je omezená a produktivita nízká.

V Číně žije pětina všech obyvatel zeměkoule, ale na celosvětové rozloze zemědělské půdy má země podíl pouze devět procent. Poptávka po potravinách přitom roste spolu se zvyšujícími se příjmy obyvatel.

V roce 2009 měla Čína podle listu v zahraničí dva miliony hektarů zemědělské půdy. Nákup zemědělské půdy v zahraničí však vyvolává v některých zemích obavy. Letos v červnu australští politici vyzvali k větší kontrole nákupů zemědělské půdy cizinci. Čínští investoři loni koupili největší farmu na bavlnu v Austrálii.

Čína se snaží být soběstačná v produkci potravin na 95 procent. Má však problémy s bezpečností potravin. Poslední dobou potravinářským průmyslem otřáslo několik skandálů, od mléka znečištěného melaminem po nalezený vysoký obsah těžkých kovů v rýži a zelenině.