Čtvrtina českého biomléka odteče do Německa

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Od prosince se zdvojnásobí vývoz biomléka, které čeští farmáři prodávají do sousedního Německa. Nyní tam od ekozemědělců především z Vysočiny odchází každý druhý den zhruba 25 tisíc litrů syrového mléka.

Mlékárně Gläserne Molkerei poblíž Berlína, která se specializuje na biomléčné výrobky, dodává surovinu odbytové družstvo České biomléko. „Od 1. prosince už budou cisterny jezdit každý den. Německý odběratel platí za mléko dobře a rychle,“ oceňuje předseda družstva Miloš Pátek. Druhá svozná linka bude jezdit z jižních Čech.

K vývozu přiměla zdejší zemědělce obchodní politika tuzemských mlékáren. „Za bio kvalitu dávají jen minimální příplatek. Na litru je to jen dvacet haléřů, nanejvýš koruna. Od zpracovatele v Německu máme až dvě koruny navíc, přestože se podílíme na dopravě,“ porovnává Pátek. Netěší ho, že ekologičtí sedláci jsou nuceni prodávat kvalitní mléko do zahraničí. „Nemůžeme ho ale vyrábět za cenu konvenčního mléka, když naše náklady jsou vyšší než v běžných chovech,“ vysvětluje předseda odbytového družstva. Nyní má dvanáct členů a hlásí se další zemědělci, kteří jsou nespokojení s nákupními cenami od zdejších mlékáren.

„V lednu budeme jednat s německou mlékárnou, zda má stále zájem o každodenní dodávku 55 tisíc litrů, jak původně poptávala,“ dodává Pátek. Mlékárna Gläserne Molkerei zpracuje zhruba 210 tisíc litrů biomléka za den. Čeští zemědělci se tak řadí mezi její významné dodavatele.

Produkce biomléka se v Česku v uplynulých letech výrazně zvýšila „V únoru 2009 mohli zdejší producenti nabídnout mlékárnám 33,5 tisíce litrů denně, v současné době je to zhruba 105 tisíc litrů,“ upřesňuje ředitel kontrolní organizace Biokont Roman Rozsypal. Ministerstvo zemědělství totiž pobízelo chovatele dojnic, aby přešli na ekologickou produkci. Do projektu na rozvoj trhu s biomlékem, který probíhal v letech 2009 až 2011, investovalo sedm milionů korun. Zájemci mohli využít zejména poradenské služby zdarma.

Nastartováním tuzemské produkce biomléka se obrátila situace na trhu. Zatímco dříve některé mlékárny, kupříkladu olomoucká Olma, řešily nedostatek biomléka dovozem ze Slovenska, nyní je ho na českém trhu nadbytek. „Z celkové denní tuzemské produkce se do biovýrobků využije necelá polovina,“ uvádí Rozsypal. Biomléko vykupují Polabské mlékárny v Poděbradech, Olma, Mlékárna Valašské Meziříčí, Bohemilk Opočno, Lacrum Velké Meziříčí a Ekomilk z Frýdku-Místku. Řada farmářů ovšem dodává biomléko zpracovatelům, kteří mléčné výrobky v bio kvalitě nedělají a mléko z ekologických chovů smíchají s konvenčním.

Mléčný armagedon: Konec kvót zatřese s českým mlékem

Jak rančeři osedlali dotace