Dovoz polských kuřat i přes kritiku stále stoupá

Kuřata

Kuřata Zdroj: euro

Kritika některých polských potravin ze strany tuzemských producentů v poslední době se zřejmě míjí účinkem. Svědčí o tom skutečnost, že v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl dovoz drůbežího masa z Polska.

Od ledna do března se do Česka dovezlo 26 714 tun drůbežího masa, což je o 13 procent více než ve stejném období loni. Z tohoto objemu se zatím letos z Polska dovezlo 12 142, což je 45 procent tohoto letošního dovozu. Loni ve stejném období činil podíl drůbežího masa z Polska pouze 35 procent. Druhým největším importérem drůbežího masa do Česka je možná překvapivě Brazílie.

Dovoz se podle drůbežářů od roku zvyšuje, v posledních třech, čtyřech letech je nárůst osm až deset tisíc tun. „Dovoz ze třetích zemí je dán příznivou cenou, neboť řada zahraničních podniků nemá standardy jako u nás,“ řekl novinářům Milan Říha, který je generálním ředitelem největšího zpracovatele drůbeže, společnosti Vodňanská drůbež ze skupiny Agrofert. Říha je zároveň předsedou Sdružení drůbežářských podniků. České farmy patří například k těm, které téměř zcela splnily nařízení Evropské komise o lepších podmínkách chovu, zatímco některé zahraniční stále nikoli. Výroba v upravených chovech je přitom dražší než v neupravených.

Spotřeba dál roste

Dalším důvodem vyššího dovozu je tuzemská stoupající spotřeba. V 90. letech činila v Česku asi 12 kilogramů na osobu a rok, nyní je to asi 25 kilogramů. Drůbeží maso se tak dostalo na druhé místo za vepřové a před hovězí. Dovoz se na tuzemské spotřebě podílí asi 30 procent, zbytek pochází z výroby v Česku. Vzhledem k tomu, že spotřeba v Česku stoupá, má to vliv i na export z Česka. Ten totiž od ledna do března letošního roku meziročně stoupnul o slušných 41 procent na 7729 tun. Tři pětiny z tohoto množství směřovalo na Slovensko.

Polské potraviny se v posledních měsících staly terčem kritiky tuzemských producentů a centrem pozornosti tuzemských kontrolních orgánů. Důvodem jsou kauzy jako například polské potraviny obsahující posypovou sůl a další. Polská strana ale kritiku odmítá a tvrdí, že vadné či přímo zdravotně závadné potraviny se čas od času objevují v každé zemi EU a zejména Čechům připomíná loňskou metanolovou aféru, která si vyžádala přes 50 lidských životů.