Europoslanci chtějí zemědělcům z nových členských zemí přidat v platbách na hektar

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropský parlament připravil vlastní reformu Společné zemědělské politiky, jejíž základní pilíře představil na meziparlamentním setkání výborů v Bruselu. Zúčastnili se ho jak představitelé pořádající evropské instituce, tak členové národních zákonodárných sborů.

Znění reformy se vymezuje vůči představám Evropské komise. Podporuje maximální dotační stropy, postupné snižování finančních prostředků, klade důraz na ekologickou složku přímých plateb a upravuje některá opatření z pera unijní exekutivy.

„Znovu máme co dělat s problematikou zabezpečení zásobování potravinami, změny cen, růstu populace, klimatu. Potřebujeme udržitelnou zemědělskou politiku, v níž jde o rozdělování přímých plateb, jejich podmíněnost, životní prostředí a regionální rozvoj,“ prohlásil předseda Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova EP Paolo De Castra.

Europoslanci vypracovali návrhy tří zpráv. „Vedl jsem sedm měsíců dialog s vládami, kolegy, profesními svazy, sdruženími. Předkládám co nejvyváženější řešení. Průměrné platby na hektar se v něm liší o více než 100 procent, některé jsou 60 procent nad společným průměrem, jiné 50 procent pod ním,“ uvedl Luis Capoulas Santos, zpravodaj pravidel pro přímé platby a podporu venkova. Jeho verze slyší na požadavky nových členských států. Zatímco Česká republika, stejně jako její souputníci z východní Evropy, má jít podle Komise v následujících letech s dotacemi dolů, u Santose je trend opačný. Rozdíl v roce 2018 dělá skoro čtyři miliony eur. Další dva návrhy se týkají jednotné společné organizace trhu a financování, řízení a kontroly.

Na Společnou zemědělskou politiku jdou největší výdaje ze společného rozpočtu EU. Spolu s politikou soudržnosti, mezi diskutované priority pro nové finanční období 2014 až 2020. „V EP se odehrává řada veřejných setkání, ale nemůžeme schvalovat postoje, které by nebyly v souladu s připravovaným finančním rámcem,“ zdůraznil De Castra. „Hlasovat chceme nejpozději v říjnu 2012,“ upřesnil.

S obecným heslem „Zjednodušit“ vystoupil EP před dvěma lety. Loni v květnu potvrdili europoslanci závazek upravit složitý administrativní mechanismus a snížit zátěž pro příjemce pomoci po roce 2013. „Evropská zemědělská politika musí být konkurenceschopnější, musí zachovat a vytvořit nové pracovní příležitosti a přispět k vyváženému rozvoji zemědělských oblastí,“ zní motto.