Farmáře i potravináře čeká boj o ceny, zahraniční trhy jsou často obsazené

Sklizeň na Jihlavsku

Sklizeň na Jihlavsku Zdroj: David Tesar, Mlada fronta

Nízké výkupní ceny mléka a vepřového pod výrobními náklady, zákaz vývozu potravin do Ruska, nová pravidla unijní Společné zemědělské politiky a také nadprůměrné sucho ovlivňující úrodu. S tím vším se loni v Česku museli vypořádat zemědělští producenti i výrobci potravin. Na letošní rok se proto dívají opatrně.

„Prioritou zemědělského i potravinářského sektoru je dlouhodobě otázka konkurenceschopnosti. K jejímu zajištění proto bude i nadále nutné podporovat sektory s vysokou přidanou hodnotou a s vysokým ekonomickým potenciálem dalšího růstu,“ říká mluvčí Agrární i Potravinářské komory Dana Večeřová.

Je docela dobře možné, že mnohé, dříve otevřené a nám nakloněné trhy jsou již obsazeny jinými hráči, takže boj o pozice je velmi obtížný, ne-li nemožný

Zemědělci a potravináři také očekávají podporu exportu, který – jako například u pivovarského průmyslu – pomáhá omezit vlivy případné stagnace na domácím trhu. Právě u mléčných výrobků ale kvůli loňskému zrušení mléčných kvót a zákazu dovozu do Ruska vznikly v celé EU výrazné nadzásoby mléčných výrobků, jejíž výsledkem je boj o trhy nejen v EU, ale i ve třetích zemích.

„Je docela dobře možné, že mnohé, dříve otevřené a nám nakloněné trhy jsou již obsazeny jinými hráči, takže boj o pozice je velmi obtížný, ne-li nemožný,“ podotýká Večeřová. Zároveň je proto podle ní nutná i další marketingová podpora tuzemské produkce ze strany státu. „Velkým tématem roku 2016 určitě zůstane změna klimatu a její projevy ať už ve formě sucha či povodní,“ dodala.

Hůře než loni

Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy přitom agrární sektor vstupuje do letošního roku s horšími podmínkami než do loňského, což bude mít nepochybně dopad do ekonomiky podniků. „Na světovém trhu byla v roce 2015 nižší poptávka, velké země měly a mají dostatečné zásoby, což udržuje nižší ceny komodit,“ říká Pýcha.

Snižování růstu ekonomiky přitom čeká i největšího dovozce potravin na světě Čínu a nepředpokládá se ani zrušení sankcí vůči Rusku a tedy i jeho odvetných opatření. „Na druhé straně by se mohla zlepšující se ekonomická situace u nás projevit ve větší spotřebě potravin. Jde o to, zda budeme schopni pokrýt ji z naší produkce,“ dodal Pýcha.