Francie prý ztrácí duši, prestižní vinařství koupil Číňan

Napoleonova oblíbená vinice

Napoleonova oblíbená vinice Zdroj: Profimedia.cz

V rukou čínského magnáta skončilo vinařství v Burgundsku, jehož víno považoval za nejlepší sám Napoleon. Nejmenovaný podnikatel z hazardní branže z Macaa částkou osmi milionů eur (199,5 milionu korun) přeplatil místní vinaře, a vyvolal tak v jejich řadách paniku z invaze zejména asijských investorů, píše na svých internetových stránkách britský list The Daily Telegraph.

Majitel kasina z města v ústí Perlové řeky svůj majetek rozšířil o památkově chráněný zámeček Château de Gevrey-Chambertin ze 12. století a k němu přiléhající dvouhektarovou vinici, na níž dozrávají ty nejlepší hrozny odrůdy pinot noir. Jde o první vinné sklepy v Burgundsku, které koupil čínský investor. Nicméně v oblasti Bordeaux jich už Číňané podle The Telegraph vlastní na dvě desítky a s tím, jak v nejlidnatější zemi světa roste poptávka po luxusních vínech, pronikají i do dalších regionů.

Místní vinaři jsou vzteklí, že vinařství s obrovskou tradicí získal z jejich pohledu outsider z Asie. Žádají, aby stát zasáhl a aby to, co považují za národní dědictví, zůstalo ve francouzských rukách. Za Château de Gevrey-Chambertin nabízeli pět milionů eur, přičemž odhadovaná hodnota nemovitosti byla „jen“ tři miliony eur.

„Myslím si, že Francie prodává svoji duši a že naši politici na to musejí reagovat,“ tvrdí Jean-Michel Guillon, šéf svazu pěstitelů vína z vesnice Gevrey-Chambertin, který se neúspěšně pokoušel Château de Gevrey-Chambertin koupit. „Obávám se, že během deseti let Burgundsko už nebude patřit Burgunďanům,“ vidí budoucnost černě Guillon.

Gevrey-Chambertin leží v oblasti Burgundska Côte de Nuits, odkud jsou jedna z nejlepších a nejdražších červených vín na světě. I když z vinic rostoucích kolem Château de Gevrey-Chambertin pochází jen malá část produkce z celé oblasti, podle Guillona je jejich prodej vysoce symbolický a blíží se drancování. „Proti investorovi nic nemám, ale na druhou stranu co by říkali Číňané, kdyby francouzští investoři koupili deseti- až padesátimetrový kus Velké čínské zdi?,“ ptá se vinař.

Práce na viniciPráce na vinici | yahoo!

Radní z obce Gevrey-Chambertin Jacques Dorey se ale snaží jeho obavy tlumit. O víno se bude starat místní vinař, a tak se co do výroby nic nezmění, tvrdí. Enolog a majitel konzultantské firmy Burgundia Oenology Kyriakos Kynigopulos v souvislosti s popraskem, jaký zájem cizinců o vinice v Burgundsku vyvolal mezi místními, připomněl, že Burgunďané jsou velmi svázaní se svou zemí, i když jde o sebemenší kousek půdy. Zná případ z minulosti, kdy se tu s nevolí dívali na „přivandrovalce“ z oblasti Bordeaux. „A teď všichni mluví o příchodu Číňanů, kteří jim navždy seberou půdu,“ říká tento rodilý Řek.

Číňané začali vinařské usedlosti v regionu Bordeaux kupovat v roce 2008, přičemž z některých udělali luxusní hotely pro bohatou klientelu ze své země. Čína je největším dovozcem vín z Bordeaux a jeho spotřeba v této zemi jen v loňském roce stoupla o 110 procent, píše The Telegraph.