Globální komoditní bublina splaskla. Klesají ceny zemědělských produktů, energií i kovů

Vývoz ukrajinských zemědělských komodit probíhá ve velké míře po moři

Vývoz ukrajinských zemědělských komodit probíhá ve velké míře po moři Zdroj: Reuters

Černomořský ukrajinský obilný export je důležitý pro udržení světových cen potravin na nízké úrovni.
Export zemědělských komodit z Ukrajiny ovlivňuje světové ceny.
Export zemědělských komodit z Ukrajiny ovlivňuje světové ceny.
Navzdory válce se Ukrajině daří v poslední době exportovat slunečnicový olej, což přispívá k jeho nižším cenám. Na snímku nesklizené slunečnicové pole na Ukrajině
5
Fotogalerie

Pandemie koronaviru, narušení dodavatelských řetězců a válka na Ukrajině přinesly v posledních letech výrazný světový růst cen energií, průmyslových surovin i zemědělských plodin. Letos se situace otočila a zlevňuje řada komodit od zemního plynu přes měď po rostlinné oleje, což spotřebitelům přináší částečnou úlevu. Zároveň rostou obavy z globální recese.

Světová banka očekává, že komodity celkově půjdou letos dolů o více než pětinu. „Zdá se, že pokles jejich cen odráží zadrhávající se hospodářské oživení v Číně, hrozící recesi v USA a destrukci na straně nabídky v Evropě,“ citovala agentura Bloomberg analytika ING Carstena Brzeského. „Je skutečně možné, že by se inflace mohla změnit v dočasnou dezinflaci,“ dodal.

Nejen nejzranitelnější země světa napjatě sledují především vývoj situace na trzích se zemědělskou produkcí. Světové ceny potravinářských komodit podle Mezinárodního měnového fondu vzrostly během dvou let před ruskou invazí na Ukrajinu téměř o čtyřicet procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!