Hamé hlásí tržby přes pět miliard, vývoz se na nich podílí skoro polovinou

Hamé (ilustrační foto)

Hamé (ilustrační foto) Zdroj: Hamé

Podíl zemí na tržbách Hamé v roce 2017
2
Fotogalerie

Česká potravinářská firma Hamé loni utržila 5,13 miliardy korun, tedy o téměř tři procenta více než před rokem. Export se na tržbách společnosti podílel 44 procenty. Hospodářský výsledek společnost nezveřejnila.   

Největší nárůst poptávky zaznamenalo Hamé na Ukrajině, kde se zvýšila o čtrnáct procent. Na celkových tržbách firmy se ovšem daná země podílela jedním procentem. "Na Ukrajině jsme klesli skoro na dno a teď rosteme z velmi malých čísel," uvedl pro deník E15 generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Podíl zemí na tržbách Hamé v roce 2017Podíl zemí na tržbách Hamé v roce 2017|E15 (na základě dat Hamé)

Tržby společnosti se zvyšovaly také na jejích tradičně největších odbytištích, mezi které patří Česko a Slovensko s více než čtyřprocentním nárůstem. Na maďarském trhu tržby narostly o pět procent a na ruském trhu o 2,5 procenta. Výrazně se zvýšil vývoz i do Izraele, Itálie, Srbska, Vietnamu a Nizozemska.

Generální ředitel Štrupl plánuje do budoucna další posilování vývozu. "Je pro nás výzvou, abychom rovnoměrněji rozložili těžiště našich obchodů,” uvedl Štrupl. Nedávno společnost oznámila průnik do střední Afriky v podobě Nigérie a Angoly, kam odjedou první dodávky trvanlivých potravin za stovky tisíc korun.   

Úspěch podle Štrupla zaznamenala společnost také v Číně, kde jsou produkty Hamé v prodeji kromě eshopů Alibaby také v kamenných obchodech řetězců. Rozjednané má pak trhy na Blízkém východě nebo v Srbsku.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Májka, Znojmia a Otma. Firma exportuje do 42 zemí, má osm výrobních závodů v Česku a dva v zahraničí. Vlastníkem Hamé je norská skupina Orkla, která v Česku vlastní i společnost Vitana.