Indové objevili biopotraviny, říkají farmáři z Himáčal Pradéš

Indické ženy pečlivě třídí sklizené
červené papriky. Úřady usilují o to, aby se při
jakékoli zemědělské výrobě používala přírodní
hnojiva místo chemických.

Indické ženy pečlivě třídí sklizené červené papriky. Úřady usilují o to, aby se při jakékoli zemědělské výrobě používala přírodní hnojiva místo chemických. Zdroj: profimedia.cz

Aaks Trav dříve pracoval jako investiční bankéř ve Spojených státech a teď se živí jako biofarmář na severu Indie. Čtyřiatřicetiletý Trav založil biofarmu přede dvěma lety ve své rodné vesnici ve státě Himáčal Pradéš. Začínal s málem, na třech hektarech a s prodejem zboží na místních trzích a v turistických oblastech pod Himálajem. Dnes se jeho statek rozkládá na dvaceti hektarech a zaměstnává vesničany ze širokého okolí. Od konce letošního roku začne vyvážet některé produkty do USA.

„Podporujeme organické farmaření, abychom učinili zemědělství udržitelnějším, ohleduplnějším k přírodě. Většina obyvatel, kteří žijí v okolí farem, má teď práci, takže to pomáhá i ekonomice země,“ říká Aaks Trav.

Himáčal Pradéš byl jedním z prvních indických států, které biofarmářství začaly brát vážně. V zemědělství tam pracuje 71 procent obyvatel. Podle vládních statistik se 25 tisíc farmářů nějakým způsobem zapojilo do pěstování bioproduktů. Za účelem podpory biofarmářství a diverzifikace pěstovaných plodin vláda loni rozjela projekt v hodnotě 3,5 miliardy rupií (zhruba 1,22 miliardy korun), na kterém se podílí také Japonská agentura pro mezinárodní spolupráci. Stát vyrobí za rok 1,6 milionu tun organických hnojiv.

„Poptávka po organických luštěninách je vysoká hlavně ve velkých městech,“ vysvětluje Ronik Sharma, další farmář z Himáčal Pradéš. „Je to samozřejmě výdělečný byznys, ale farmáři by měli být motivováni k tomu, aby místo chemických hnojiv používali přírodní,“ dodal. Podle zemědělského odboru ve státě za padesát let stoupla produkce pšenice z 200 tisíc tun v roce 1951 na 1,6 milionu tun v roce 2011. Hlavním produktem je však kukuřice a k důležitým plodinám patří i zázvor, hrách a brambory.

Organičtí farmáři ale zapouštějí kořeny i v jiných částech Indie. Raj Seelam a jeho firma Sresta Natural Bioproducts sídlící v Hyderabadu ve státě Ándrapradéš nabízí dvě stovky bioproduktů, mezi nimi rýži, luštěniny, cukr, ovocné šťávy, ale také cereálie a džemy. Navzdory nízkým maržím i přísné vládní kontrole je Raj s vývojovým tempem biofarmařiny v Indii spokojený. „Poptávka po biopotravinách v posledních letech v Indii prudce stoupla. Před pěti lety jsme měli více než sedmdesát procent tržeb z vývozu. Dnes je to rovnocenné s domácí poptávkou,“ říká. Biofarmáři dříve mířili se svými produkty hlavně do USA a Evropy.

Přesné údaje neexistují, ale podle některých odhadů má trh s biopotravinami v Indii objem jedné miliardy rupií a za posledních šest let pětinásobně narostl. Podporuje ho i vláda. „Chceme, aby se Indie stala symbolem zdravého a přírodního jídla, máme na to podmínky i lidi,“ říká A. K. Jadav, ředitel regionální kanceláře Indického centra pro biofarmářství.

Biozemědělství za miliardu dolarů

V celé Indii pracuje podle odhadu 570 tisíc biozemědělců, kteří pěstují biopotraviny na milionu hektarů půdy. Z toho 235 tisíc vyváží biopotraviny do zahraničí. Celé odvětví biozemědělství má hodnotu miliardy dolarů oproti šedesáti miliardám ve Spojených státech, které jsou hlavním trhem pro biopotraviny. Mezi největší firmy v Indii v oblasti biopotravin patří Sresta Natural Bioproducts, Morarka Organic nebo Sunstar Overseas. Jejich produkty je možné koupit v Evropě, v Americe i Austrálii.

Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org