Indové se v Česku vrhli na pěstování třešní, chtějí sklízet až 500 tun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezi největší pěstitele třešní v Česku se prodírá exotický hráč. Jde o indickou ovocnářskou společnost IG International, která na Litoměřicku založila 40 hektarů sadů a letos očekává první větší úrodu. Celkově plánuje investice za desítky milionů korun. Firma si pro pěstitelskou expanzi vybrala Česko jako jedinou zemi v Evropě, kromě tuzemska a domovské Indie má ovocné sady už jen v Kanadě.

Společnost přišla na sever Čech v roce 2012, kdy tam koupila půdu a o rok později začala vysazovat sady. Letos plánuje sklidit kolem 60 tun třešní z prvních šesti hektarů. „Za tři roky se chceme dostat až na 500 tun,“ uvedl pro server E15.cz obchodní šéf a syn zakladatele firmy Tarun Arora.

IG International hodlá v Česku podle Arory investovat celkově až pět milionů eur, tedy přes 137 milionů korun. „Přestože jde o nevelkou investici, naplánovali jsme ji do několika fází,“ upřesnil Arora. Kromě třešní Indové zvažují třeba i pěstování jablek.

Třešně jsou pro Indy exotickým ovocem, IG proto původně plánovala vývoz do Indie, ale díky dobrým příležitostem ve střední Evropě se nakonec rozhodla úrodu prodávat na českém, německém a polském trhu. Při distribuci bude spolupracovat s velkoobchodní skupinou Čeroz.

IG International
Firmu založili v roce 1965 obchodníci s ovocem Gian Chand Arora a Inderlal Manocha. IG se postupně vypracovala mezi největší distributory v Indii. Po celé zemi provozuje dvě desítky prodejních a chladírenských velkoskladů. Mimo Indii má pobočku v Belgii a sady v Kanadě a na Litoměřicku. V Česku si IG International pro svůj byznys založila společnost MPG Global Fresh.

Sadaři z jiných zemí jsou podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka v tuzemsku spíše výjimkou. „Zahraniční kapitál je maximálně v deseti ovocnářských podnicích v Česku. Navíc třešně jsou náročné na ruční práci, pěstitelé je mají většinou jako doplněk k jiným druhům ovoce,“ uvedl Ludvík pro E15.cz.

Česká dvojka z Indie

Ze seznamu pěstitelů třešní, který vydává Ovocnářská unie, vyplývá, že s výměrou 139 hektarů je pěstitelským lídrem společnost z Mělnicka SAD, další firmy obhospodařují 35 hektarů a méně. Poté, co Indové začnou sklízet z celé plochy sadů, stanou se tak se svými 40 hektary českou dvojkou.

IG International patří mezi největší importéry a distributory čerstvého ovoce v Indii. Třešně coby ovoce typické pro mírné pásmo proto zapadají do portfolia společnosti, byť se IG zatím rozhodla pro prodej v Česku a okolí.

Třešňový sadTřešňový sad | CC BY-SA 2.5: Glysiak; Wikimedia

Sady dva tisíce metrů nad mořem

Nejvýznamnějšími producenty třešní jsou Turecko, Francie, Španělsko a Německo. Prvně jmenovaná země je zvláštní tím, že tam pěstitelé fungují i v nadmořské výšce 2000 metrů. „V Česku profesionální sadaři sklidí dohromady kolem dvou tisíc tun třešní ročně, což je v rámci Evropy spíše méně. Na celkové evropské produkci se podílejí jedním až dvěma procenty,“ vysvětlil předseda unie Ludvík.

Vzhledem k odlišným vegetačním obdobím třešní si jednotlivé země Evropy příliš nekonkurují. „Jediným vážnějším konkurentem je v době naší sklizně Turecko, nevýhodou tamních plodů jsou ale vyšší logistické náklady při dovozu na největší evropské trhy. My dokážeme dodat čerstvou úrodu prakticky druhý den po sklizni,“ dodal Arura.

Pro cenotvorbu třešní je podle Ludvíka určující velikost plodů. Z toho hlediska jsou nejlepší pozdní odrůdy, které se právě díky vyšší ceně spíše vyvážejí do Německa nebo i severských států. Ranější odrůdy se naopak spotřebovávají na domácím trhu. V sadech indické firmy roste ze 70 procent oblíbená pozdní odrůda Kordia.

Indické investice v Česku
Indické firmy přicházejí do České republiky v čím dál větší míře. Například loni v srpnu jeden z největších světových průvodců po restauracích Zomato, což je původem indická firma, koupil český restaurační rozcestník Lunchtime.cz. Mezi největší indické investory v Česku patří ocelárna Arcelor Mittal, výrobce čajů Tata Tea Tetley nebo outsoursingová společnost Infosys BPO. Naopak neslavně skončil vstup automobilky Avia Ashok Leyland Motors do letňanské Avie. Firma tam ukončila výrobu a Avii prodává.