Jediní šťastní Řekové jsou včelaři. Jich se krize netýká

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rozmarýn odkvetl a vrcholí sezona divoké šalvěje. Směrem k vonícímu kopci překonává Nicosův starý automobil několik ostrých zatáček a zanedlouho jsme v ráji včel: v prérii poseté fialovými modřenci, docela blízko mykénských ruin. V zemi se nepěstují geneticky upravované plodiny a jsou tam rozsáhlé plochy, které se průmyslově neobdělávají a kde roste divoká květena.

Řecko čelí mnoha krizím, nikoli však té, která decimuje populace včel ve většině průmyslových zemí. Zdejší včelaři podle agentury AFP dokázali zůstat stranou zemědělských ploch a tedy i pesticidů, jež jsou označovány za příčinu úhynu včel. V Řecku se zemědělsky obdělává pouze 30 procent území, zbytek je divoká příroda. Med se tam podle asociace řeckých včelařů OMSE zhruba z 80 procent vyrábí z pylu pocházejícího z lesnatých oblastí nebo z divoce rostoucích květin.

„Úhyn včelích rojů je problémem ve Spojených státech a ve většině evropských zemí, včetně Německa a Španělska. My ale zatím tento problém neznáme,“ řekl Paschalis Harizanis, který stojí v čele oddělení včelařství na Agronomické univerzitě v Aténách.

V Řecku se včelám daří

Šestačtyřicetiletý Nicos Reppas, zemědělec z Naupliosu na Peloponésu, je na rozdíl od svých evropských kolegů ušetřen onoho záhadného zla, které vyvolává stále větší znepokojení světového vědeckého společenství. Vymizení hmyzu, který hraje zásadní roli v opylování, ohrožuje budoucnost zemědělství a ekologickou rovnováhu. Zatímco například ve Francii, kde je dnes třicetiprocentní úmrtnost včel, byla loňská sklizeň podle francouzského národního svazu včelařů katastrofální, je řecký včelař zatím šťastným člověkem.

„Miluji včely. Kdybyste necítil lásku k tomuto povolání, nemohl byste ho dělat. Mému otci je skoro 78 let a dál pracuje. Včelařem je člověk na celý život. Rodíte se jako včelař a umíráte jako včelař,“ prohlašuje Nicos, jehož rodina chová včely už dvě století.

Je si však země vědoma nebezpečí hrozící v budoucnu, jestliže včely začnou vymírat po milionech? Jak požadovala Evropská komise, Atény se v březnu postavily proti zákazu pesticidů škodících včelám. Evropská unie nedokázala tyto chemické látky zakázat, protože proti bylo 13 hlasů, zatímco pro jen devět.

„Takové hlasování není v zájmu řeckého zemědělství,“ zdůrazňuje Elena Danaliová z ekologického hnutí Greenpeace. „Řecko mělo hlasovat pro zákaz,“ dodává. Federace řeckých včelařů je tím spíše zklamána, že řecká vláda nedokáže v zahraničí propagovat kvalitu včelařských produktů, především medu.

Rekordní spotřeba medu

Řecko by mělo mít zájem na obraně svých včelařů. V zemi s deseti miliony obyvatel, kde je 20.000 včelařů, je největší koncentrace úlů na kilometr čtvereční. Země produkuje 12 až 17 tisíc tun medu ročně, což ji staví na druhé místo v Evropě hned za Španělskem, které je mnohem větší. Z obchodního hlediska by se mohlo vynakládat mnohem více úsilí na posílení exportu medu, neboť právě export je to, co Řecko zmítané hospodářskou krizí potřebuje.

Ačkoliv se v Řecku vyrábí hodně medu, dovezlo Řecko loni více medu (2000 tun), než samo exportovalo (800 tun). A důvod? Řekové jsou gurmáni a med mají rádi. Každý obyvatel Řecka ročně sní asi 1,7 kilogramu medu, což dělá z Řeků největší konzumenty této potraviny na světě.