Kde brát zaměstnance: Kostelecké uzeniny si pomáhají desítkami vězňů

Kostelecké uzeniny (ilustrační foto)

Kostelecké uzeniny (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Kostelecké uzeniny (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Do provozovny předního českého masokombinátu Kosteleckých uzenin v Mostě nastoupili vězni z Bělušic v loňském říjnu. Dnes jich zde pracuje šestnáct.

Kostelecké uzeniny spolupracují už tři roky s věznicí ve Světlé nad Sázavou, kam do kosteleckého závodu dojíždí denně na práci až dvacet pět odsouzených žen. Jejich řady rozšířili vězni z Bělušic, kteří jsou zaměstnaní v mostecké provozovně.

Vězni vykonávají pomocné práce ve výrobě. „Pomáhají zejména při balení, kompletaci a expedici zboží,” uvedl pro deník E15 mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka, pod který masokombinát patří. Po zkušební spolupráci trvající od loňského října do prosince byla smlouva s věznicí v Bělušicích prodloužena až do konce roku 2019.

Jedná se o osoby, které byly odsouzené za méně závažné trestné činy. „Tito odsouzení mohou k výkonu práce opustit věznici bez dozoru Vězeňské služby,” řekl mluvčí Agrofertu Hanzelka. Podle smlouvy zajišťuje podnik dopravu vězňů do práce a dohlíží na ně. „V případě, že by se s jakýmkoli odsouzeným vyskytly nějaké potíže, je tento nahrazen jinou osobou,” dodal mluvčí.

Vězni z Bělušic pracují také v potravinářském podniku Papei, patřícímu Agrofertu, nebo v Bohušovické mlékárně, spadající do holdingu ACCOM. Podle informací z webu věznice je z 706 odsouzených zaměstnáno více než šedesát procent. V Česku je pak 22 tisíc vězňů, z nichž pracuje šedesát procent.