Kvůli dohodě s USA mohou evropské potraviny přijít o chráněné označení původu

Regionální potravina

Regionální potravina

Pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy, mohou některé evropské potraviny přijít o chráněné označení původu. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření zmíněné smlouvy, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), je v zájmu Německa. Němečtí i čeští potravináři možné omezení ochrany regionálních specialit odmítají.

„Nebudeme moci chránit každou klobásu a každý sýr jako regionální specialitu,“ uvedl Schmidt v televizi N24.

„Náš systém chráněných regionálních označení původu není v USA ani v jiných zemích znám a Evropské komisi se dosud v rámci Světové obchodní organizace (WTO) nepodařilo prosadit ho jako světový standard,“ řekl ministr. „Vzhledem ke zkušenostem, které jsme udělali při jednáních o volném obchodu s Kanadou, víme, jak těžké bude takový systém prosadit v jednáních s USA,“ doplnil.

Proti oslabení ochrany původu se postavil německý potravinářský svaz. „Regionální speciality musejí zůstat regionálními specialitami. Nechceme žádné originální norimberské klobásky z Kentucky,“ řekl serveru Bild.de předseda svazu Christoph Minhoff. Schmidtovo vyjádření kritizují i spotřebitelské svazy, které se obávají klamání spotřebitelů.

Minhoff: Nechceme žádné originální norimberské klobásky z Kentucky

S názorem německých potravinářů se plně ztotožňuje i česká Potravinářská komora. „Potraviny jako jihočeská Niva, Olomoucké tvarůžky, Pardubický perník nebo Štramberské uši či České pivo jsou tradičním výrobky z určitých regionů s dlouhou tradicí výroby a měly by zůstat jako takové zachovány,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová. „Pokud by se vyráběly někde jinde, pak jde nepochybně o klamání spotřebitele, který si mnohdy daný výrobek kupuje právě kvůli tradici a výrazné regionalitě,“ dodala.

Přesto, že se USA staví k problematice ochrany zeměpisných označení velmi rezervovaně, nelze podle mluvčího českého ministerstva zemědělství Hynka Jordána hovořit o ohrožení evropského systému.

„Obecně se v bilaterálních dohodách dojedná způsob a formy ochrany, například zeměpisných označení, a pak seznam takových produktů,“ uvedl mluvčí. Vzhledem k rozsáhlému počtu produktů se zeměpisným označením na straně EU není prý neobvyklé, že v jednáních je zajištěna ochrana pouze pro vybraný seznam produktů. Podobně to podle Jordána má Evropa stanoveno ve smlouvě s Kanadou. „Česká republika podporuje při jednáních s USA vzájemně vyváženou dohodu a zachování evropských norem kvality,“ poznamenal.

Německý ministr Schmidt zdůraznil, že o chráněné označení nepřijdou všechny regionální speciality. „Norimberské klobásky se budou muset i nadále vyrábět jenom v Norimberku. Bohužel ale v Evropě máme i výrobky označované jako 'sýr XY', které z daného regionu nepocházejí. A Američané se potom ptají, k čemu vlastně ochrana označení původu slouží,“ řekl ministr.

Podle Schmidta by měla Evropská komise v jednáních o TTIP tlačit na to, aby prosadila evropský systém označování původu potravin jako standard pro EU i USA. I kdyby však některé potraviny měly o chráněné označení původu přijít, ministr vnímá smlouvu s USA jako přínosnou.

„TTIP je pro nás obrovská šance. Jsme exportní země, nemůžeme usilovat o protekcionismus, ale musíme se naopak snažit o to, abychom mohli své dobré výrobky vyvážet na zahraniční trhy. Už nyní vyvážíme z Německa do USA potraviny v hodnotě 1,6 miliardy eur (44,3 miliardy Kč),“ řekl Schmidt.

Hrozba, nebo šance?