Malé obce se bojí o peníze. Bendl se dušuje, že dotace zůstanou

Trnová u Prahy

Trnová u Prahy Zdroj: Erben Eduard

Malé venkovské obce mají obavu, že od příštího roku dosáhnou na méně dotací. Příčinou obav je, že po roce 2014 se pro ně změní dotační zdroje. Program rozvoje venkova (PRV) přijde přibližně o 300 milionů eur (zhruba o 7,8 miliardy korun), které budou převedeny do operačních programů v rámci kohezní politiky. Ministerstvo zemědělství se dušuje, že se obce bát nemusí. „O peníze nepřijdou, jenom je získají z jiných zdrojů,“ tvrdí ministr zemědělství Petr Bendl.

Přes tato ministrova slova nejistota představitelů obcí přetrvává. „Obavu máme. Program rozvoje venkova byl v současném programovém období zejména pro nejmenší obce tím hlavním zdrojem evropských peněz a svým zaměřením naplňoval aspoň částečně jejich potřeby. Snížením finančních prostředků v tomto programu na příští programové období došlo mimo jiné k tomu, že se upřednostňují opatření zaměřená na zemědělský sektor,“ sdělila deníku E15 představitelka Svazu města a obcí (SMO) Ingrid Štegmannová.

Obce sice budou moci z Programu obnovy venkova i po roce 2014 nadále čerpat peníze, ale ty budou směrovány na obnovu krajiny mimo hranice obce. „Její zkrášlování je sice v pořádku, ale bohužel to není prvořadý problém, který malé obce trápí. Tím nadále zůstává výstavba kanalizací a vodovodů, rekonstrukce vozovek a veřejného osvětlení. A k tomu již Program rozvoje venkova nebude sloužit,“ upřesnila Štegmannová.

Konkrétně by se suma 300 milionů eur měla přemístit do programů zejména Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj. Představitelé ministerstva zemědělství tvrdí, že již s příslušnými resorty jednaly o tom, že o uvedenou sumu obce nepřijdou. „O těchto snahách víme, ale neexistují žádné záruky ze strany ostatních ministerstev, že tyto přesunuté peníze budou využity právě na potřeby obcí,“ dodala Štegmannová.

Podle vyjádření ministerstva zemědělství by tyto garance měly být stvrzeny do konce června. Konkrétně na výstavbu vodohospodářské infrastruktury by měl přispívat Operační program Životní prostředí. Dotace na občanské vybavení by měly jít z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Výhodnost čerpání z kohezních fondů přiznávají i představitelé SMO. Při tomto čerpání dotací je totiž míra spolufinancování ze strany obcí nižší. Pouhých 15 procent, zatímco v případě Programu rozvoje venkova činí jejich povinný podíl 25 procent z nákladů projektu.

Navržený rozpočet Programu rozvoje venkova (PRV) dosáhne v letech 2014 až 2020 přibližně 2,8 miliardy eur. V právě končícím sedmiletém cyklu programu měla Česká republika k dispozici celkem 3,6 miliardy korun. Z této částky už český venkov dostal více než 72 procent, dalších 14 bude proplaceno v dohledné době.