Med došel, hlásí včelaři. Příliš pršelo a řádil kůrovec

Nedostatek medu pocítil letos i jeden z největších tuzemských zpracovatelů, společnost Medokomerc.

Nedostatek medu pocítil letos i jeden z největších tuzemských zpracovatelů, společnost Medokomerc. Zdroj: profimedia.cz

Nedostatek medu pocítil letos i jeden z největších tuzemských zpracovatelů, společnost Medokomerc.
Jan Matějka chová včely v Posázaví.
Nedostatek medu pocítil letos i jeden z největších tuzemských zpracovatelů, společnost Medokomerc.
Nedostatek medu pocítil letos i jeden z největších tuzemských zpracovatelů, společnost Medokomerc.
5
Fotogalerie

Včelaři za sebou mají velmi nepovedený rok. Poté, co řada včelstev nepřežila zimu, přišlo deštivé léto. Produkce medu tak výrazně klesla. Zatímco v jiných letech doprodávají včelaři zásoby loňského medu ještě na konci zimy, letos mají mnozí vyprodáno už teď.

Včely letos hlavně kvůli deštivému začátku léta vyprodukovaly mnohem méně medu než obvykle. „Hlášení, která na svaz podávají včelaři, ještě nejsou sečtená. Ale podle toho, jak se bavím se včelaři, by to mohla být polovina, přinejlepším dvě třetiny obvyklé produkce,“ říká místopředseda a mluvčí Českého svazu včelařů Miroslav Peroutka. Med už podle něj vyprodala převážná většina producentů.

Řetězce stlačují cenu

Nedostatek pocítil i jeden z největších tuzemských zpracovatelů medu, společnost Medokomerc. „Vykoupili jsme méně českého medu než v jiných letech, zhruba poloviční množství,“ říká obchodní ředitel firmy Milan Špaček.

Kvůli převisu poptávky nad nabídkou musela firma navíc zvýšit výkupní ceny medu zhruba o patnáct procent. Prodejní ceny ale podle Špačka meziročně vzrostly nanejvýš v nižších jednotkách procent. „Tlak obchodních řetězců na cenu je obrovský. Takže ten rozdíl musíme vstřebat my a doufat, že příští rok bude lepší,“ dodává.

Podle Peroutky je příčin nedostatku medu několik. České včely jsou dlouhodobě oslabené v důsledku nešetrného užívání chemie v zemědělství, které likviduje plevele a nutí včely, aby se živily jednotvárnou stravou. „Včely jsou podvyživené, snáze tak podlehnou různým chorobám,“ vysvětluje Peroutka s tím, že během poslední zimy uhynula pětina včelstev. Další byla oslabená, takže během jarní snůšky nevyprodukovala žádný přebytečný med.

Soběstačnost letos neplatí

Produkci medu také neprospívá kůrovcová kalamita v lesích. Definitivní tečku za letošní nevydařenou sezonou pak udělalo počasí. „Hlavní snůškový měsíc – červen – propršel. Lesní med letos prakticky nebyl,“ vysvětluje Peroutka.  

Nedostatek medu v obchodech podle Špačka navzdory slabé tuzemské produkci nehrozí, medu je totiž letos nedostatek pouze v Česku. „Kompenzujeme to vyššími dovozy ze zahraničí,“ říká s tím, že medu je dost jinde v Evropě i v zámoří.

Česko, s obvyklou roční produkcí kolem deseti tisíc tun medu, je jednou z mála soběstačných evropských zemí. Dva až tři tisíce tun se každoročně vyvezou a  podobné množství se dováží. Loni produkce medu klesla meziročně o osm procent. Včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, nejméně za posledních pět let, uvádí Český statistický úřad.