Mičánkovy lesnické firmy čeká prodej, nebo konkurz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Přes 430 milionů korun by měl vynést prodej firem Less & Forest a Less & Timber z lesnicko-dřevařského holdingu Less podnikatele a nyní již bývalého lídra trhu Jana Mičánka, které se již rok nacházejí v úpadku. Zajištění věřitelé by měli dostat zhruba 33 procent hodnoty pohledávek, nezajištění pak osm až 13 procent. To je podle vedení holdingu Less více, než by věřitelům přinesl konkurz. Vyplývá to z plánů na reorganizaci firem, které má deník E15 k dispozici.

Jeden z největších úpadků posledních let rozsahem srovnatelný s konkurzem Sazky a OP Prostějov se tak blíží do finále. O osudu Forestu a Timberu již brzy rozhodnou věřitelé. V případě firmy Less & Forest s loňským obratem 4,3 miliardy korun se tak stane 17. října, u Less & Timber provozující tři pily s obratem 1,4 miliardy ještě soud datum schůze věřitelů nestanovil.

Podstatou plánu na reorganizaci je vytvoření nových společností Nový Forest a Nový Timber převedením aktiv původních dvou firem a posléze prodej investorovi. V případě Nového Forestu již Mičánek uspořádal výběrové řízení, které vyhrál Agrofert s nabídkou 112 milionů korun. Pokud ale plán schválen nebude, z prodeje sejde a firmy skončí v konkurzu.
U Timberu se ale zřejmě Agrofert zachová jinak.

„Nabídku na koupi Nového Timberu jsme nedali. V současném stavu prodejního procesu a reorganizačního plánu se o jeho aktiva ucházet nehodláme,“ řekl výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz.

Nepovedená Babišova expanze

Agrofert Andreje Babiše vstoupil do lesnictví před třemi lety, kdy koupil firmy Uniles a Wotan Forest. Expanze se ale příliš nezdařila kvůli situaci na trhu a tvrdým podmínkám tendrů státních Lesů ČR na těžební a pěstební práce postaveným výhradně na ceně. To způsobilo ztráty mnoha firmám včetně těch pod působením Agrofertu.

Výsledky Less & ForestVýsledky Less & Forest | E15

Kvůli zájmu o Mičánkova aktiva ostatně také Agrofert vycouval z věřitelských výborů Less & Forestu a Less & Timberu. Babiš totiž nedlouho před začátkem insolvenčního řízení s oběma firmami i původní holdingovou firmou Less a. s. půjčil Mičánkovi přes 300 milionů korun, a tak je teď jedním z větších věřitelů.

Celkové pohledávky činí u Less & Forest 7,5 miliardy korun, u Less & Timber o 1,6 miliardy méně. Mezi pohledávkami je ale řada podmíněných, které mimo jiné vznikly ručením či jištěním za jiné pohledávky, a jsou tak započítány vícekrát.

Less byl sopkou, která zasypala sama sebe