Milovníci plodů moře si připlatí, cena rybí moučky je na rekordu

Ančovičky, nejpoužívanější surovina pro výrobu rybí moučky

Ančovičky, nejpoužívanější surovina pro výrobu rybí moučky Zdroj: Paul Asman a Jill Lenoble, Flickr.com (CC BY 2.0)

Milovníci rybích lahůdek již možná brzy budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Cena rybí moučky, která je hlavním krmivem pro uměle chované krevety, garnáty či lososy, totiž vzrostla na nové rekordní maximum. Rybí moučka zdražila na rekordních 2400 dolarů (přes 53 tisíc korun) za tunu kvůli růstu teploty moře. To způsobilo prudký pokles úlovku ančoviček v Peru, které je největším světovým vývozcem této komodity.

Za poslední desetiletí cena rybí moučky vzrostla čtyřnásobně. Na dodávky této komodity mají dopad změny klimatu a zvyšující se poptávka. „Ti, kteří ji opravdu potřebují, kupují to, co je k dispozici,“ řekl deníku Financial Times hlavní analytik Mezinárodní organizace pro rybí moučku a rybí olej Enrico Bachis.

Růst ceny rybí moučky přichází v době, kdy se ceny mořských plodů vyšplhaly na nové rekordy. I když ceny lososů a krevet ze svých rekordů na počátku letošního roku mírně klesly, cena jak uměle chovaných, tak volně žijících mořských živočichů zůstává relativně vysoká, protože zájem o ně roste a naopak produkce se snižuje.

Podle odborníků chov ryb nadále poroste, protože počet ryb chycených ve volné přírodě se od 80. let minulého století stabilizoval. Množství ulovených volně žijících ryb by naopak mohlo dále klesnout.

Spotřeba ryb roste

Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že spotřeba uměle chovaných ryb na hlavu vzroste letos o 4,4 procenta na 10,3 kilogramu. Poprvé bude vyšší, než spotřeba volně žijících ryb, která by naopak měla klesnout o 1,5 procenta na 9,7 kilogramu. Vyšší spotřeba uměle pěstovaných ryb však současně zvýší poptávku po rybí moučce.

Historický vývoj cen rybí moučkyHistorický vývoj cen rybí moučky | E15

Výrobci krmiva pro ryby nyní čekají na nové údaje z námořního institutu Peru, na základě kterých místní úřady rozhodnou, za povolí lov ančoviček na pobřeží.

Výrobci hledají náhražky

Zdražování moučky přináší i vyšší tlak na hledání náhražek. Některé rybí bílkoviny v krmivu pro vodní živočichy nahradila mouka ze zeleniny, jako ze sóji. Rybí moučka a olej představují nyní necelých 25 procent rybího krmiva, ještě v 90. letech jejich podíl činil více než 80 procent.

Výrobci krmiva se nyní snaží najít také náhradu pro rybí olej, který poskytuje omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou podle dosavadních výzkumů dobré pro srdce. V malém měřítku se začal využívat olej omega 3 získávaný z řas, další společnosti zkoumají možnost výroby mastných kyselin ze sojových bobů.

Rybí moučka je komerční produkt vyrobený z ryb a kostí a drobů zpracovaných ryb. Je bohatá na živiny a má vysoký obsah bílkovin. Používá se zejména jako krmivo, je možné ji použít i jako vysoce kvalitní organické hnojivo.