Mlékaři vystupňovali tlak, unie pošle půlmiliardu eur

Protesty zemědělců v Bruselu

Protesty zemědělců v Bruselu Zdroj: ctk/ap

zemědělci-mlékaři protestují v Bruselu
zemědělci-mlékaři protestují v Bruselu
zemědělci-mlékaři protestují v Bruselu
zemědělci-mlékaři protestují v Bruselu
zemědělci-mlékaři protestují v Bruselu
7
Fotogalerie
Evropská komise včera částečně vyšla vstříc producentům mléka. Oznámila, že jim přispěje balíkem opatření v hodnotě 500 milionů eur. Zareagovala tak na prohlubující se tlak výrobců na národní vlády i unii, aby jim pomohly při potížích s nízkou výkupní cenou mléka a nerentabilitou výroby. „Návrh Evropské komise není v principu špatný, jen bude potřeba větší finanční obálka. Půl miliardy eur je pro tak vážnou situaci v unii málo,“ okomentoval krok komise ministr zemědělství Marian Jurečka.

Důvodem propadu cen je podle evropských farmářů ruské embargo na dovoz některých potravin včetně mléčných výrobků a jarní zrušení letitých mléčných kvót v EU. V Bruselu, kde se včera mimořádně sešli ministři zemědělství, kvůli tomu protestovalo několik tisíc farmářů včetně těch z Česka.

Česká Agrární komora sepsala kvůli situaci v oboru dvě desítky požadavků, které by mělo ministerstvo zemědělství do konce září splnit. Argumentuje i tím, že ztráty domácích producentů mléka již dosáhly jedné miliardy korun.

„V případě, že nedojde k urychlenému naplňování našich požadavků, budeme nuceni reagovat všemi dostupnými prostředky,“ uvedla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

Rezort zemědělství na části opatření pracuje, ale některá podléhají schválení Evropskou komisí nebo českou vládou. „Věříme, že se do 30. září podaří v řadě bodů dosáhnout významných pokroků, nelze však předjímat postup komise ve věci tržních opatření nebo dokončení schvalování nových podpor,“ podotkl mluvčí Hynek Jordán.

Výkupní ceny spadly o čtvrtinu

Na klesající ceny upozorňují zemědělci od jara. Cena mléka v EU padá podle Agrární komory devatenáct měsíců a za tu dobu výkupní ceny klesly o více než čtvrtinu. Teď činí 6,45 až 6,75 koruny za litr.

„To je čtvrtá nejhorší cena napříč unií. Nižší je jen v Maďarsku a v pobaltských státech, které však spolu s Finskem už několikrát obdržely od Evropské komise zvláštní pomoc pro země nejvíce postižené ruským embargem,“ uvedla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

K požadavkům komory tak náleží zavedení dotačních programů pro podporu produkce mléka a chovu skotu či zvýšení intervenčních cen pro mléčné komodity v celé EU. Producenti také žádají, aby Správa státních hmotných rezerv spustila nákup mléka, zemědělci mohli využívat levnější zelenou naftu i pro živočišnou výrobu a zrychlila se výplata podpor pro méně příznivé oblasti.

Nové dotační programy ale musí podle mluvčího rezortu zemědělství schválit Brusel. Návrh na zavedení zelené nafty se již chystá na jednání vlády.