Plzeňský Prazdroj bude vyrábět cider. Naváže na úspěch radlerů?

Výroba cideru.

Výroba cideru.

Výrobci piva si všímají rostoucího zájmu Čechů o jablečný cider. Kvašený alkoholický nápoj, který v Česku dosud vyráběli pouze malí lokální producenti, příští týden uvede na trh Plzeňský Prazdroj. Bude se jmenovat Kingswood. Další pivovary se přidají později během roku. Pivovary doufají, že s ciderem zopakují úspěch pivních limonád z loňského léta.

Server E15.cz se o chystané novince Plzeňského Prazdroje dozvěděl od předního českého výrobce cideru, firmy F.H. Prager, s odvoláním na několik kaváren a barů, kterým bude plzeňský pivovar svůj výrobek dodávat. Příchod nového cideru na trh poté serveru E15.cz potvrdil mluvčí Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina. Bude se jmenovat Kingswood a na trhu se objeví příští týden.

„Jsme rádi, že si nadnárodní firma po několika letech všimla úspěchu malých ciderů. Vítáme je na trhu a rádi jim poradíme,“ říká Cyril Holub ze společnosti F.H. Prager. „Doufáme, že nezneužijí svoji ekonomickou sílu k tomu, aby vytlačili přírodní lokální výrobky svým masovým produktem,“ dodává. Rodinný podnik F.H. Prager patří spolu s moravskou značkou Mad Apple, vinařstvím Winepunk, společností Cidrerie a firmou Rossbach Cider k největším místním výrobcům přírodního cideru.

Plzeňský Prazdroj prý v současnosti předběžně nabízí svůj nový produkt do pražských kaváren a barů, které prodávají malé místní značky nebo cider importovaný ze Skandinávie, Anglie a Francie.

Nápoj inspirovaný ciderem už zkouší Staropramen

V Čechách a na Moravě roste počet míst, kde cider nabízí zhruba dvacítka místních výrobců. Pro mnoho českých pěstitelů jablek jde o jednu z mála cest, jak svoje jablka uplatnit na českém trhu jinak, než za nízké výkupní ceny. Unie výrobců lokálního cideru odhaduje, že za poslední rok přibylo jen v Praze padesát kaváren a barů, kde se prodává český cider. Některé podniky nabízí i točený cider a hruškovou perry.

O nápoj s prvky cideru se už pokusil také Staropramen, který v dubnu představil výrobek Cool Cidermix. Nejedná se však o cider, nýbrž o nápoj míchající chuť cideru s chutí piva.

Spolu se zahraničním ciderem tak roste nenápadná konkurence zavedenému pivu a vínu. Na rozdíl od pivních limonád je lokální cider nápoj čistě přírodní. Přírodní jablečný anebo hruškový kvašený nápoj cider se pije nejvíce v Británii, Skandinávii, Francii, Španělsku, USA a Austrálii. Například v Anglii vzrostl jeho prodej za posledních deset let o polovinu, zatímco konzumace piva o pětinu poklesla.

Šance pro české jabloně

Receptů na výrobu cideru je spoustu, liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné ‘cloudy’; některé perlivé, jiné tiché; některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.

Například na venkově v Andalusii se sidra, jak ve Španělsku říkají cideru, pije speciálním naleváním z výšky, aby se provětrala. Často tomu mají i přizpůsobené bary: na zemi jsou piliny, které nasávají všude rozlitý cider a na konci večera se jednoduše vymetou ven na kompost. Známá je také hrušková varianta cideru, která se správně nazývá „perry“.

Agrární komora ČR upozorňuje, že na pultech obchodů na česká jablka spotřebitel narazí jen stěží. Devadesát procent jich pochází z dovozu, většinou z Itálie. Zatímco kdysi Česko platilo za jabloňovou velmoc, nyní je to jen dávná minulost. Česká jablka se používají do potravin a pečiva, moštů apod., třetina sadů přežívá díky ekologickým dotacím. Celková výměra ovocných sadů v ČR vykazuje stálý klesající trend, v roce 2012 byla meziročně nižší o 7 %.