Počty zastřelených divokých prasat jsou nejvyšší za půl století

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta

Počet ulovených divokých prasat loni stoupl zhruba o desetinu na 169 tisíc kusů. Množství odlovených divočáků, kteří se v posledních letech přemnožili a působí škody mnoha zemědělcům, se během let výrazně zvýšilo a nyní je nejvyšší od roku 1950. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vzhledem k jejich přemnožení by ale měly počty lovených divočáků i nadále stoupat, čemuž by měla napomoci opatření státu i obcí.

Ještě v padesátých letech loni hynulo z pušek myslivců řádově pouze tisícovky divokých prasat. Od té doby počty stále víceméně stoupají. Hranici sto tisíc ulovených kusů myslivci překonali před deseti lety.

Rekordním rokem je 2012, kdy počty překročily hranici 180 tisíc. Podle ČSÚ může za prudký růst divočáků v Česku mimo jiné i rozvoj bioplynových stanic a zvyšující se výměra polí s kukuřicí, kde se prasata umí dobře schovávat.

Graf Českého statistického úřaduGraf Českého statistického úřadu | Cesky statisticky urad

Za zvyšujícím se odlovem je podle ministerstva i snaha státu se s tímto problémem vyrovnat. „Ministerstvo řeší problematiku přemnožení a škod, které způsobují některé druhy spárkaté zvěře, zejména prase divoké a sika japonský. Je to dlouhodobý problém, který dělá velké potíže zemědělcům a lesníkům. Proto připravujeme vyhlášku, která by měla umožnit celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Také se nám podařilo zajistit peníze na nákupy a instalace odchytových zařízení. Příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata ministerstvo poskytuje prostřednictvím krajských úřadů,“ dodal. Ministerstvo zemědělství také pracuje na novele zákona o myslivosti, která by měla rozšířit možnosti snižování stavů spárkaté zvěře, tedy i prasete divokého a siky japonského.

ilustrační foto,ilustrační foto, | Richard Bartz, Munich Makro Freak, wikimedia

Podpořit odlov se snaží i města. Například Ústí nad Labem nedávno kvůli letitým potížím s touto zvěří rozhodlo, že myslivcům zaplatí tři sta korun za každého zastřeleného divočáka a zvýší i počet míst, kde bude možné divoká prasata lovit. Důvodem je i nedávný případ, kdy skupina divokých prasat dorazila až do středu města a jednomu z nich se podařilo vběhnout do budovy tamní nemocnice.