Pražská šunka narazila v Evropské unii

šunka

šunka Zdroj: maso-jakub.cz

Pražská šunka bývala jedním z významných exportních artiklů, jehož jméno proslulo v západní Evropě i ve Spojených státech. Obnovení této tradice je také jedním z cílů žádosti Českého svazu zpracovatelů masa, který požádal Evropskou komisi o zapsání pražské šunky na seznam tradičních zaručených specialit EU. Nyní se ale ukázalo, že o tento název stojí nejen tuzemští výrobci.

Komise proti zápisu obdržela několik námitek z jiných členských států, vyplývá z informací generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství. Znamená to, že zápis pražské šunky se o měsíce pozdrží, v nejhorším případě se na seznam nedostane vůbec.

Půlroční lhůta pro podání námitek proti zápisu skončila před týdnem. Komise ale zatím neuvedla, kdo a proč námitky podal. Informace o nich nemá zatím ani ministerstvo zemědělství ani svaz zpracovatelů masa. Komise nyní prověří přípustnost námitek.

„Možností je mnoho, od plynulého zápisu až po zamítnutí žádosti,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Jednou z variant je i úprava žádosti tak, aby případným námitkám vyhověla.

Dalším z cílů žádosti k Evropské komisi je sjednocení receptury a stanovení jasných pravidel pro výrobu pražské šunky. „Tento název mohla dříve dostat téměř každá šunka, o které si to výrobce myslel. To nebylo dobré. Byl to významný vývozní artikl, který putoval do Spojených států a západní Evropy. Mělo by proto být jednoznačně dané, co je pražská šunka,“ prohlásil například nedávno v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel uzenářské společnosti Le&Co Aleš Lenc.

Zásluha uzenáře Chmela ze Zvonařky

Tradice výroby pražské šunky spadá již do šedesátých let devatenáctého století. Rozmach její průmyslové výroby je od konce uvedeného století spojen zejména se jménem Antonína Chmela a jeho uzenářského závodu na pražské Zvonařce. Po druhé světové válce se začala vyrábět i ve variantách bez kosti a v konzervě. Za předchozího režimu a po jeho změně ale úroveň pražské šunky klesla a název nesla řada výrobků, které s tím původním neměly mnoho společného.

Aleš Lenc: Čeští výrobci umí vysokou kvalitu, ale lidé tu na ni nemají peníze