Protipovodňová opatření na Ohři spolykají během sedmi let 550 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: adadafoto.webzdarma.cz

Na protipovodňovou ochranu území Povodí Ohře se v letech 2007-2013 investuje 550 milionů korun z dotačních prostředků státu. Prozatím bylo na Ohři vybudováno šest protipovodňových staveb za 86,5 milionů korun, na studie záplavových území bylo vynaloženo 12 milionů. Zbývá deset akcí protipovodňových opatření s náklady 466 milionů korun. Povodí Ohře z vlastních zdrojů zaplatí takřka 43 milionů korun.

„Do ochrany před záplavami v letech 2007–2013 směřuje přibližně 11,5 miliardy korun. Přestože ve státním rozpočtu dochází k výrazným škrtům, částka vyhrazená na ochranu před povodněmi určitě krácena nebude,“ uvedl náměstek ministra zemědělství pro vodní hospodářství Aleš Kendík.

Mezi prioritní oblasti, ve kterých se buduje nebo bude budovat, patří například: Terezín, Bohušovice nad Ohří, Sokolov a obce Královské Poříčí, Z oblasti podpory zvyšování bezpečnosti vodních děl je prioritní akce dokončení zajištění a stability hráze nádrže Janov.

Na území celé republiky se nachází řádově několik desítek tzv. nebezpečných jezů. Jde o jezy, které jsou při neukázněném chování vodáků či rekreantů v okolí jezů potenciálně nebezpečné. Při určitém průtoku je velice obtížné nebo dokonce nemožné se z vodního proudu vyprostit.

Na území ve správě Povodí Ohře se v současnosti nacházejí takové jezy dva, a to v Radošově a v Kynšperku nad Ohří. Ten nejnebezpečnější, v Karlových Varech – Tuhnicích, je již rekonstruován, a riziko pro vodáky tak nadále nepředstavuje. Rekonstrukce proběhla v rámci přeshraniční spolupráce s Bavorskem při projektu Česko-německá ekologická vodní turistika.

Informace o vybraných akcích protipovodňové ochrany na Ohři

Lokalita Náklady (v milionech Kč) Rok dokončení Stav
vodní dílo Janov I. 41,2 2010 Dokončeno
vodní dílo Janov II. 33,6 2013 Před zahájením realizace
Tezezín 246,9 2013 Připravovaná
Bohušovice nad Ohří 63,9 2013 Rozestavěná
Sokolov 16 2011 Před zahájením realizace
Královské Poříčí 9,9 2011 Před zahájením realizace

Zdroj: Ministerstvo zemědělství