Rok 2012 bude horší než ten letošní, obávají se zemědělci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 David Tesar

Zpomalení ekonomického růstu České republiky, reformy vlády Petra Nečase (ODS) a zejména zvýšení DPH na potraviny a rostoucí ceny energií i některých vstupních surovin. To jsou hlavní vlivy, s nimiž se budou muset vyrovnat čeští zemědělci v nadcházejícím roce. Rozhodujícím faktorem v zemědělství je navíc počasí, které letos agrárníkům dopřálo nadprůměrnou úrodu, což se nemusí opakovat. I proto se zemědělci obávají, že rok 2012 bude horší než ten letošní.

Pro výsledek zemědělství jsou podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby klíčové následující faktory - počasí, základna z předchozího roku a hospodářský vývoj ekonomiky. „Už nyní je jasná prognóza hospodářského a ekonomického vývoje, která je pro ČR i celou EU negativní - tedy snížení hospodářského růstu, pokud vůbec nějaký bude. Tento vývoj potlačí resort zemědělství dolů,“ řekl deníku E15 Veleba.

Pokud se týká základny, se kterou půjdou zemědělci do nového roku, ta bude podle něj příznivější než tomu bylo v tomto roce. Hlavní zásluhu na tom má slušná úroda velké většiny polních plodin a určitá stabilizace produkce mléka. Naproti tomu na resort dopadnou reformní kroky vlády, především zvýšení DPH potravin, které přinese snížení spotřeby a snížení farmářských cen.

„Sečteno a podtrženo – letošní příznivý rok se nebude v takovéto míře opakovat, nicméně resort by měl mít na to, aby předpokládaný negativní ekonomický vývoj ustál. O míře, do jaké se to podaří rozhodnou do značné míry konkrétní klimatické podmínky v průběhu roku,“ míní Veleba.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je obtížné předpovídat vývoj v oboru, nejen kvůli vlivu nevyzpytatelného počasí, ale i výkyvům cen zemědělských komodit, které je obtížné, ne-li nemožné předvídat. Očekává však, že se projeví souběh poklesu poptávky po potravinách a zvýšení DPH, který zvýší tlak na ceny zemědělských výrobců v ČR. Zároveň vlivem slabšího kurzu koruny se zvýší ceny vstupů do zemědělské prvovýroby – vzrostou ceny strojů, hnojiv, chemických postřiků, léčiv a dalších. Ani velikost úrody se nedá očekávat jako letos. „Signály které vnímám tedy hovoří spíše o horším vývoji. Obdobně vnímají situaci i členové zemědělského svazu, kteří se spíše připravují na horší vývoj,“ řekl deníku E15 Pýcha.

„Na vstupech se nemalým problémem zemědělců začíná stávat i neustále rostoucí cena elektrické energie, zejména u těch, kteří dále ošetřují a zpracovávají své produkty - sušení, čištění, dojení, chlazení, větrání a tak dále,“ míní tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Podle něj nelze očekávat žádný růst cen zemědělských komodit, spíše naopak částečný pokles ve všech oblastech. Vyšší DPH na potraviny sama o sobě podle něj příliš cenu potravin neovlivní, ale je to signál a záminka, kterou obchodníci využijí pro svou potřebu navýšení cen na počátku roku 2012.

Podle Veleby i Šebka budou navíc zemědělci v roce 2012 v nejistotě i z důvodu očekávání, jakým směrem se nakonec vyvine systém dotací do zemědělství od nového programového období mezi lety 2014 a 2020, neboť rok 2012 bude pro podobu společné zemědělské politiky po roce 2013 rozhodující. „Zde bude mít hlavní roli práce ministra zemědělství (Petra Bendla), od kterého očekávám tvrdý boj o naši společnou pozici s tím, že z naší strany dostane účinnou podporu,“ dodal Veleba.