Sklizeň brzdí deštivé počasí, výnosy zatím mírně rostly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zemědělci zatím letos sklidili desetinu ploch obilí a 23 procent řepky. Žně v posledních dnech komplikuje deštivé počasí. To může výrazně snížit kvalitu obilí a poté i jeho cenu. Prozatímní výnosy jsou ale mírně vyšší než v loňském roce. Nejdále žně pokročily u ozimého ječmene, pod střechou je už produkce z 82 procent ploch. Údaje o sklizni zveřejnila Agrární komora.

K dnešnímu datu je sklizeno 138 615 hektarů obilovin z celkem 1,349 milionu osetých hektarů. Průměrný výnos je zatím pět tun na hektar, což je meziročně o 0,3 tuny na hektar více. Řepku farmáři sklidili z 86 123 hektarů s průměrným hektarovým výnosem 3,1 tuny z hektaru. Loni podle údajů Českého statistického úřadu průměrný výnos činil 2,83 tuny z hektaru. Touto plodinou letos zemědělci oseli rekordních více než 373 tisíc hektarů.

Sklizeň ale komplikuje déšť. „Počasí, které v posledním týdnu panuje zejména v moravských krajích a předtím na západě Čech, sklizeň výrazně přibrzdilo,“ řekl viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. „Poslední tři dny se sklízí hlavně v jižních Čechách, středních Čechách, ale na Moravě i v těch nejprodukčnějších oblastech sklizeň stojí,“ dodal. Několikadenní déšť přitom dokáže výrazně snížit kvalitu obilí, třeba velmi kvalitní potravinářskou pšenici změnit na krmnou, a tím výrazně snížit jeho cenu.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného před týdnem měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta. Agrární komora odhaduje mírně nižší sklizeň než ČSÚ.

Odhady sklizní

2010 2011 (odhad)
základní obiloviny 6 174 tis. tun 6 547 tis. tun
pšenice 4 162 tis. tun 4 456 tis. tun
žito 118 tis. tun 105 tis. tun
ječmen 1 584 tis. tun 1 651 tis. tun
řepka 1 042 tis. tun 1 056 tis. tun

Zdroj: ČSÚ

Čeká se na vývoj cen

Cenový vývoj nechtějí agrárníci ze strategických důvodů blíže komentovat. „Ceny, které jsou na trhu, neodpovídají tomu, co může být za měsíc nebo za dva měsíce,“ uvedl Šnejdrla. „Ti, kteří chtěli prodat, většinou prodali na termínované obchody, ti, co nechtěli prodat, čekají na cenu,“ podotkl.

Ceny obilí od loňského roku výrazně stouply. Zatímco po loňské sklizni začínaly na 2500 až 3000 korun za tunu obilí, letos v březnu za něj již farmáři inkasovali 5000 až 6000 Kč.

Šnejdrla odhaduje, že zhruba dva miliony tun obilovin z letošní sklizně podobně jako v loňském roce budou směřovat na vývoz. Především kvůli výraznému poklesu stavů hospodářských zvířat kleslo v tuzemsku v posledních letech užití obilí, přebytky tak zemědělci prodávají na zpracování do zahraničí.