Sklizeň máku byla nejnižší za 15 let, přesto Česko zůstává světovou jedničkou

Makové pole

Makové pole Zdroj: E15

Loňská sklizeň máku v Česku byla loni nejnižší za posledních 15 let, vyplývá z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ). Pěstitelé loni sklidili 12 814 tun této olejniny, což byla méně než polovina úrody z roku 2011. Makových polí v Česku v posledních letech výrazně ubývá. Česko přesto podle pěstitelů zřejmě zůstává světovou jedničkou v pěstování potravinářského máku před Tureckem.

Zatímco v roce 2008 se mák v tuzemsku pěstoval takřka na 70 tisících hektarech, loni její osevní plocha činila již jen 18 363 hektarů. Hlavním důvodem jsou podle dřívějších vyjádření zemědělců dovozy levného nepotravinářského makového semene, které kvůli nízké ceně některé firmy dováží do ČR a přimíchávají ho do potravinářské produkce.

Levné dovozy odpadů farmaceutického průmyslu podle pěstitelů sráží výkupní ceny suroviny. Následné vývozy směsí technického a potravinářského máku však hlavně poškozují jméno českého máku v zahraničí. Tuzemští pěstitelé jsou přitom závislí na vývozech, více než 90 procent plodiny se ze země vyváží.

Do Česka dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a nejsou určeny pro kulinární účely. Takto získané semeno nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku. Navíc je jako odpad vždy levnější než potravinářský mák. Ekonomika pěstování technických odrůd totiž stojí na ceně izolovaných morfinových alkaloidů používaných k výrobě léčiv.

Zatímco v roce 2009 dosahovaly dovozy technického máku do Česka 1672 tun, předloni to bylo již 4300 tun. Největším dovozcem byla v roce 2011 Austrálie před Španělskem.

Ministerstvo zemědělství na nepříznivý vývoj pro české pěstitele zareagovalo a loni vytvořilo novelu vyhlášky, která stanovuje nejvyšší možný obsah morfinu na povrchu semena potravinářského máku na 25 mg na kilogram. „Pokud bude legislativní proces bez komplikací, mohla by nová legislativa začít platit zhruba od května,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Podle neoficiálních zdrojů nejvíce máku na světě pěstují v Afghánistánu, tamější produkce je však nelegální a slouží téměř výhradně k výrobě drog.