Sklizeň řepky bude letos rekordní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Plocha osázená razivě žlutou řepkou v tuzemsku vzrostla během posledního čtvrtstoletí čtyřikrát na více než 400 tisíc hektarů, tedy na zhruba třináct procent veškeré oseté zemědělské půdy. V posledních osmi letech se na jejím boomu podílela zejména podpora produkce metylesteru řepkového oleje, který se přidává do bionafty. Zemědělci i letos očekávají rekordní úrodu, nejvyšší od roku 1920, kdy jsou data o úrodě shromažďována.

Vysokou úrodu očekávají i přesto, že loni poprvé zemědělci zaseli méně řepky než v předchozích letech a zároveň klesla loňská výroba metylesteru o celou pětinu.

„Letošní odhad produkce činí 1,3 milionu tun. Po několika letech byl již od podzimu výborný stav porostů, příznivá zima, nízké zaorávky a studené jaro s dostatkem srážek,“ zdůraznil ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf.
Dalším důvodem nárůstu ploch s řepkou je v posledních letech nejen v Česku, ale obecně v Evropské unii trend ke zdravější výživě. Stoupá tak poptávka po řepkovém a obecně rostlinném oleji, kterým lidé nahrazují tuky živočišného původu. „Třetím důvodem je, že Evropská unie již není soběstačná v krmivech. Sójový šrot se proto začal nahrazovat řepkovým šrotem, takže se sója nemusí dovážet ze Spojených států a dalších zemí,“ vysvětlil Volf.

Vyšší úroda se tak očekává v celé unii. Podle údajů Zemědělského svazu tam letos plochy řepky mají vzrůst meziročně o šest procent na 6,66 milionu hektarů. Celková sklizeň má dosáhnout 19,9 milionu, což je meziročně o dvě procenta více. Podle předsedy svazu Martina Pýchy bude letos osevní plocha řepky v tuzemsku činit 400 tisíc hektarů a sklizeň zhruba 1,18 milionu, což je ve srovnání s údaji statistického úřadu rovněž nejvíce v historii. „Dlouhodobý nárůst ploch je způsoben rostoucí poptávkou a příznivou cenou,“ řekl Pýcha.

V blízké budoucnosti ale zřejmě zlaté časy řepky skončí. Podle půl roku starého návrhu strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství po roce 2013 ministerstvo zemědělství počítá s přesunem části podpory od rostlinné výroby k živočišné a snížení ploch osetých olejninami a obilovinami.

Osevní plocha a sklizeň řepky v Č eskuOsevní plocha a sklizeň řepky v Č esku | E15