Slivovice nezdraží. Často totiž není z českých švestek

švestky, slivovice

švestky, slivovice Zdroj: profimedia.cz

Obavy milovníků typického tuzemského alkoholického nápoje – slivovice – se i přes zprávy o letošní slabé úrodě švestek způsobené zejména jarními mrazy zřejmě nemusí bát, že by o své potěšení přišli, nebo že by za něj zaplatili výrazně více než dosud.

Důvodem je fakt, že nemalá část slivovice a řezaných lihovin typu moravská švestka se totiž na rozdíl od českého piva či moravského zemského vína vyrábí ze zahraničních plodů a destilátů. A švestek se letos v zahraničí urodí dostatek.

Švestka je podle jednatele menší frenštátské likérky Fleret Petra Stromského problémový strom, který v Česku před lety zdecimovala choroba šárka. „Od té doby se u nás prakticky švestkové sady nezakládají. Důvodem je vysoká pořizovací cena a dlouhá a značně nejistá doba návratnosti. Z uvedeného plyne, že všichni velcí výrobci švestky nakupují ze zahraničí,“ řekl E15 Stromský.

Firmy tak nakupují švestky odkud se dá a podle ceny. „Je li cena vysoká, zpravidla vše odskáče výrobce, protože měnit cenu není vůbec jednoduché. Obchodní společnosti dnes rozhodují prakticky o všem,“ dodal.

Největší tuzemský producent slivovice, Rudolf Jelínek, přišel kvůli květnovým mrazům o 75 procent úrody švestek, které firma pěstuje na 55 hektarech vizovických svahů. Likérka tak musí nakoupit více švestek v zahraničí.

Nejčastěji se obrací na pěstitele ovoce v jihovýchodní Evropě, ale i v Německu nebo Maďarsku. Nákupy v zahraničí se firmě prodraží, ale konečnou cenu by to ovlivnit nemělo. „Naše podnikání je významně ovlivňováno přízní nebo nepřízní počasí, proto se snažíme budovat dostatečné zásoby destilátů. Předpokládáme tedy, že budeme schopni pokrýt zvýšení nákladů z vlastních zdrojů“ uvedl již dříve obchodní a marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka.

Jednička na tuzemském trhu výrobců lihovin, plzeňský Stock, švestky dlouhodobě nakupuje v Česku, zejména na Šumavě, ale také v různých evropských teritoriích. Letošní neúroda švestek v Česku by se podle mediálního zástupce firmy Jiřího Janouška na cenách jejích produktů projevit neměla. „Nejzásadnější vliv na ceny lihovin mají zásahy státu do úrovně spotřební daně,“ podotkl.

„Čeští výrobci obecně nejsou závislí na tuzemské úrodě a stejně tak i naše společnost,“ řekl E15 ředitel dvojky na tuzemském trhu likérek, společnosti Granette/Starorežná Prostějov Pavel Kadlec. Firma nevykupuje švestky, ale rovnou destilát, který je z 90 procent zahraniční produkce. „Neúroda v tuzemsku se nemůže projevit v ceně destilátu, pokud nebude neúroda v celé Evropě – a to nebyla,“ dodal Kadlec.