Slovensko: zdaňování vína je po neúspěšných pokusech opět na stole

zdaňování vína

zdaňování vína Zdroj: E15

Nulová daň na víno může být pro pěstitele a producenty za pár měsíců už jen vzpomínkou. Záleží na tom, zda se sociálnědemokratická vláda k tomuto odvážnému kroku odhodlá a nezůstane pouze u návrhů ministra zemědělství Ľubomíra Jahnátka. Spotřební daň na víno totiž na Slovensku nikdy nebyla, a dokonce se ji nepodařilo dlouhodobě prosadit ani předchozímu pravicovému kabinetu, který jinak učinil několik rázných opatření v zájmu vylepšení obsahu státní kasy.

Proti jakékoli daňové sazbě se staví samotní vinaři, a to už před oficiálním oznámením konkrétních čísel a záměrů. Jahnátkovi vzkazují, že zavedení spotřební daně bude likvidační a protievropské. „Tento sektor postupně zanikne,“ varoval prezident Svazu výrobců hroznů a vína Ľubomír Vítek.

Ministr však odpověděl, že nerozumí důvodům odmítání. „Mrzí mě, že jediný relevantní argument, který jsem z jejich úst slyšel, je, že ani jedna vláda si to nedovolila a nikde v Evropě to není zavedené, což navíc není ani pravda,“ podotkl.

Ministr předestřel smířlivý plán, že výtěžek spotřební daně z kapes slovenských vinařů půjde opět jim, a to na revitalizaci vinic a nákup nové technologie pro ty, kteří teď nemají dost peněz. Vysvětlil, že zdanit chce všechno prodávané víno. Slovenským vinařům následně vrátí jejich část a výběr z dováženého, které má šedesátiprocentní podíl na trhu, půjde do státní pokladny.

Čtěte také:

Tuzemská vína se loni ve světové konkurenci neztratila

Komu patří Tokaj? Nám, křičí Maďaři

Víno zdraží. Vláda zavede spotřební daň 10 korun za litr

Vinaři považují takový koncept za nereálný a upozorňují na přísnou evropskou regulaci v této oblasti. Ta podle nich navržený postup nedovoluje.

Jak by šli na daně vinaři

Proti „nereálnému“ ministerskému návrhu zdanit veškeré víno postavili slovenští plán, který zajistí slušné a lehce kontrolovatelné příjmy do státní kasy: zdaňovat neobdělávané vinohrady „pokutou“ 0,5 eura za metr čtvereční, což by státu přineslo padesát milionů eur. Dalších až 3,3 miliardy eur by mohlo do kasy přitéct zavedením poplatku při změně vinohradu na stavební pozemek – 33 eur za metr čtvereční. Vinařům by nevadila ani zvýšená daň z přidané hodnoty na 25 procent, čímž by stát získal 6,5 milionu eur.