Stát doplní hmotné rezervy, nakoupí mléko za 238 milionů

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypíše v květnu tendry na dodání mléčných výrobků za 238 milionů korun. Poslední podobnou zakázku na sušené mléko v únoru získala společnost Olma, která spadá do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Správa vypíše tendr na dodání 3000 tun sušeného mléka. Jde tak o opakování tendru, do jehož jediné části ze sedmi na dodání 500 tun sušeného mléka se přihlásila pouze Olma Olomouc. Stát by jí měl za dodání a tříleté skladování zaplatit 31 milionů korun.

Podmínky tendru nyní zůstávají podobné jako minule. „Vzhledem k tomu, že jsme v prvním tendru našli pouze jednoho dodavatele, tak jsme se tentokrát rozhodli rozšířit zakázku i na sušené mléko plnotučné,“ uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Předpokládaná hodnota tendru je vyšší než 190 milionů korun, poptávat se bude 1500 tun odtučněného a 1500 tun plnotučného. U většiny mléka jej budou muset dodavatelé také mít ve skladech, pouze v jedné části zakázky bude mléko ve skladech státu.

Stát nakoupil i stovky tun masa

Vedle toho správa ještě vypsala zakázku na dodání 500 tun kondenzovaného mléka. Tendr je rozdělený do sedmi menších zakázek. Předpokládaná cena je 46,8 milionu korun. Smlouva bude uzavřená na tři roky, mléko se ve skladech bude muset obměňovat maximálně do deseti měsíců. „Věřím, že se díky rozdělení tendru na několik menších zakázek podaří najít co nejvíce dodavatelů,“ dodal Švagr.

Správa letos také uzavřela tendr na dodání 600 tun mraženého masa. V něm zvítězila firma Mrazírny Plzeň - Dýšina, SSHR za to zaplatí 55,7 milionu korun. Do vypsaného tendru na dodání cukru za 24 milionů korun se nikdo nepřihlásil. Správa jej vypsala znovu, ale zdvojnásobila poptávaný objem.

Stát limit neplní

SSHR schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů jako jsou záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Nouzové zásoby ropy pokryjí spotřebu celého státu na více než 90 dnů, zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. Podle Švagra správa u potravin nyní limity nesplňuje. Jídlo by stačilo na jeden den.