Středoamerickou kávu ohrožuje rez, práci může ztratit až milion lidí

Sklizeň kávy v Hondurasu

Sklizeň kávy v Hondurasu Zdroj: profimedia.cz

Kávový průmyslu ve Střední Americe ohrožuje choroba, která napadá listy kávovníku. Kvůli propadu produkce by o práci mohl přijít až jeden milion lidí, varuje konzultační společnost CABI. Mexiko a pět producentů kávy ve Střední Americe se na celosvětové produkci kávy arabica podílí více než pětinou a všechny tyto země v letošním roce potvrdily šíření onemocnění.

CABI odhaduje, že kvůli rychlému šíření choroby zabíjející kávové keře odvětví přímo a nepřímo v letošní pěstitelské sezoně přijde zhruba o pětinu pracovních míst v regionu. Největší propad má být v Hondurasu, v Guatemale a v Salvadoru.

Produkce kávy by kvůli onemocnění letos a příští rok měla klesnout o 30 procent. „Je důležité si uvědomit, že rez je nemoc, která ovlivňuje úrodu několik let,“ řekl agentuře Reuters analytik CABI Paulo de Leon.

Některé odhady hovoří o ještě větším propadu. Podle Institute of Coffee of Costa Rica bude v letos a příští rok sklizeň v nejhůře postižených oblastech jen poloviční. Jak řekl magazínu Nature John Vandermeer z Michiganské univerzity, současné vzplanutí choroby je nejsilnější více než 40 let, kdy se rez regionu objevila poprvé.

Největším producentem a vývozcem v regionu je Honduras. Produkce kávy se zde na celkovém hrubém domácím produktu podílí 8,2 procenty. V Guatemale činí podíl na HDP 4,2 procenta a v Salvadoru 2,5 procenta.

List kávovníku zasažený rzíList kávovníku zasažený rzí | CC BY-SA 3.0: Smartse - Wikimedia CommonsList kávovníku zasažený rzí

Několik zemí ve Střední Americe již kvůli rzi vyhlásilo stav nouze. Minulý měsíc ministři zemědělství Střední Ameriky odhadli, že rez bude stát odvětví kávy v regionu v letošní pěstitelské sezoně zhruba půl miliardy dolarů. Vývozní organizace ORCECA pak na počátku roku varovala, že letošní produkce se proti loňskému roku sníží o 16 procent.

Problém je tak velký, že se do snah o jeho vyřešení před několika dny rozhodl zapojit i kávový gigant Starbucks, který z Latinské Ameriky dováží převážnou většinu kávy. Firma koupila farmu v Costa Rice, aby zde zkoumala zhoubnou chorobu a pokusila se vyšlechtit odolné odrůdy kávovníku. Starbuck tak vůbec poprvé vlastní nějakou zemědělskou půdu.