Studie: Nedostatkem vody trpí dvě třetiny lidstva

Zásobování vodou v jemenské metropoli Saná

Zásobování vodou v jemenské metropoli Saná Zdroj: profimedia.cz

Nejméně jeden měsíc v roce trpí závažným nedostatkem vody více než čtyři miliardy lidí. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil magazín Science Advances. Situace je tak mnohem horší, než uváděly dosavadní výzkumy.

„Pokud se podíváte na problémy životního prostředí, nedostatek vody je rozhodně tím nejvýznamnějším,“ uvedl hlavní autor analýzy Arjen Hoekstra z nizozemské Univerzity Twente. „Mimořádně akutní je tento problém například v Jemenu,“ dodal.

Nedostatek vody se přitom bude stupňovat. Světová populace totiž stále roste a i po přepočtu na hlavu spotřebovává stále více vody, především kvůli produkci masa.

Kromě čtyř miliard lidí přímo postižených nedostatkem vody žije dalších 500 milionů v oblastech, kde spotřeba vody dvojnásobně přesahuje roční úhrn srážek. Tyto regiony tak jsou závislé na spodní vodě, jejíž zdroje v blízké či vzdálenější budoucnosti vyčerpají.

Nedostatek vodyNedostatek vody | Univerzita Twente

Jemen podzemní zdroje vody vyčerpá během několika let. Výrazně vyšší spotřebu vody, než kolik každý rok naprší, mají i Pákistán, Írán, Mexiko nebo Saúdská Arábie. Podobný problém mají ale i jihovýchodní Austrálie, americký středozápad, nebo některá velká města jako Londýn. „V okolních oblastech není dostatek vody, aby bylo možné dlouhodobě zajistit dodávky vody“ do Londýna, upozornila Hoekstra.

Horší, než se čekalo

Studie Univerzity Twente jako vůbec první zkoumá nedostatek vody po měsících a také zkoumá situaci i na menších územích s rozlišením na 50 kilometrů. Výzkumníci analyzovali data z let 1996 až 2005, závažný nedostatek vody podle nich nastává, když roční spotřeba více než dvojnásobně překoná množství, které za stejné období v dané oblasti naprší nebo do ní přiteče.

„Výsledky naznačují, že situace je mnohem horší, než ukazovaly předchozí studie, které uváděly, že podobným nedostatkem je zasaženo 1,7 až 3,1 miliardy lidí,“ uvádí nový výzkum. Podle něj 1,8 miliardy lidí trpí suchem nejméně polovinu roku.

Odpírání sprchy nic nezmění

Na růstu spotřeby vody se nejvíce podílí zemědělství a změna stravovacích návyků lidí, kteří s růstem svých příjmů jedí více masa. „Tím, že zkrátíte sprchování, nic nevyřešíte,“ uvedl Hoekstra, protože na domácnosti připadá jen asi jedno až čtyři procenta spotřeby vody, zatímco na produkci masa celá čtvrtina. Na výrobu kila hovězího padne 15 tisíc litrů vody, většina tohoto množství je potřeba na zavlažování plodin sloužících jako krmivo pro dobytek.

Lednové Světové ekonomické fórum v Davosu označilo nedostatek vody spolu s klimatickými změnami a masovou migrací za jeden ze tří nejzávažnějších rizikových faktorů pro lidstvo a hospodářství v příští dekádě.

V zemích jako Sýrie se tyto tři faktory nedávno sešly. Podle loňské studie vydané americkou Národní akademií věd vyvolaly klimatické změny v letech 2007až 2010 nejhorší sucho za dobu měření, které způsobilo rozsáhlou migraci obyvatel venkova do měst a stalo se roznětkou současného konfliktu v Sýrii.