Tuňákům hrozí vyhynutí, rybářům se krátí lovná sezona

Průmyslový rybolov škodí mořskému světu.

Průmyslový rybolov škodí mořskému světu.

U francouzského pobřeží hyne v rybářských sítích nebývalé množství delfínů.
Průmyslový rybolov škodí mořskému světu.
Lov tuňáků bude dál omezován.
Bílo-modré logo MSC je známkou certifikace udržitelného rybolovu.
5
Fotogalerie

Ohroženým až kriticky ohroženým druhem se v některých rybolovných oblastech stal v posledních letech tuňák obecný. Evropská unie znovu snižuje kvóty povoleného lovu, a to na úroveň let 2007 a 2008, což znamená zhruba třináct tisíc tun ročně. A lovná sezona se od letoška zkrátí o čtyři měsíce na pouhých šedesát dnů.

Stanovovat standardy udržitelného rybolovu je hlavním posláním neziskové organizace Marine Stewardship Council (MSC) založené před 24 lety v Londýně. K nástrojům, jež zavedla, patří také ekoznačka MSC zavedená v roce 2016. Používat ji smějí pouze výrobky z mořských plodů včetně ryb, jejichž původ lze zpětně vysledovat v dodavatelském řetězci. K certifikaci MSC se hlásí stále více rybářských a zpracovatelských společností. V současnosti ji smí používat zhruba 3300 společností, což v praxi znamená zhruba dvacet tisíc produktů s certifikací MSC.

Bílo-modré logo MSC je známkou certifikace udržitelného rybolovu.Bílo-modré logo MSC je známkou certifikace udržitelného rybolovu.|Bolton Food

Hned v roce 2016 podpořila aktivity MSC společnost Bolton Food, významný hráč na evropském trhu rybích konzerv a distributor produtků značek Rio Mare, Palmera nebo Saupiquet. Zavázala se do roku 2024 zpracovávat tuňáky výhradně od rybářských společností certifikovaných MSC. Ke konci předloňského roku se například značce Rio Mare podařilo docílit, že objem produkce tuňáků z udržitelných zdrojů dosáhl sedmdesáti procent.

Lov tuňáků bude dál omezován.Lov tuňáků bude dál omezován.|profimedia.cz

Spolupráce s Marine Stewardship Council dává společnosti Bolton Food možnost ovlivňovat postupy rybářských společností, a tak i podporovat změny uvnitř celého dodavatelského řetězce. „Společným sdílením takzvaných zásad dobré praxe týkajících se diverzifikace metod rybolovu a snižování rizika vedlejších úlovků, chceme inspirovat i ostatní významné společnosti k nastoupení cesty, jež povede k ozdravení světových oceánů,“ uvedl na tiskové konferenci společností Bolton Food v Praze ředitel její divize udržitelného rozvoje Luciano Pirovano.

Ochrana přírody a odpovědné chování jsou ostatně stále skloňovanějším tématem dotýkajícím se celé společnosti. Co se týká ochrany světových oceánů, kromě nastolení pravidel udržitelného rybolovu je třeba podle společnosti usilovat o snižování produkce plastů a jejich ekologickou likvidaci.

V oceánech a mořích každoročně skončí osm milionů tun plastu všeho druhu. Významnou měrou se přitom na této šokující bilanci podílejí společnosti podnikající v oblasti likvidace odpadů. Na konferenci to připomněl šéfredaktor časopisu National Geographic Tomáš Tureček.

Průmyslový lov škodí mořskému světu

Používání vakových sítí a takzvaného longliningu v rámci průmyslového rybolovu vede kromě devastace populace tuňáka také k vedlejším škodám, protože decimuje ohrožené mořské želvy, ptáky a savce. Kromě japonských a libyjských rybářů populaci tuňáka vážně ohrožují i některé země EU, například Itálie a Francie, které podle ekologických organizací překračují dohodami stanovené kvóty.