Turci chtějí rozšířit celní unii s EU. Má zahrnovat i zemědělství a služby

ilustrační foto

ilustrační foto

Objem obchodu mezi Tureckem a Evropskou unií by se mohl zdvojnásobit. Ankara chce rozšířit svou celní unii s Evropskou unií tak, aby zahrnovala i zemědělství a služby.

Řekl to turecký vicepremiér Mehmet Şimşek na společné tiskové konferenci s šéfem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou.

Şimşek podle agentury Reuters uvedl, že rozšíření celní unie by mohlo téměř zdvojnásobit obchod Turecka s EU, který by pak dosahoval 300 miliard dolarů (přibližně 7 bilionů korun). Současný objem obchodu mezi Tureckem a EU činí podle něj 158 miliard dolarů (zhruba 3,8 bilionu korun).

Přečtěte si:

Şimşek hovořil na tiskové konferenci s generálním tajemníkem OECD Ángelem Gurríou v jihotureckém městě Gaziantep. Gurría dnes v zemi představil pravidelnou hodnotící zprávu OECD o Turecku. Řekl také, že očekává, že Turecko zaznamená v letošním a příštím roce přibližně čtyřprocentní ekonomický růst.

Celní unie mezi Tureckem a EU funguje od roku 1996. Vztahuje se ale pouze na průmyslové výrobky a zpracované zemědělské produkty. Turecká vláda považuje její současnou podobu za nevýhodnou a dlouhodobě volá po revizi.

Poradce tureckého prezidenta Yigit Bulut v květnu 2016 v souvislosti s migrační krizí pohrozil, že Ankara vypoví všechny dosud uzavřené dohody s EU včetně celní unie, pokud EU bude používat taktiku, kterou označil za dvojí metr a neplnění slibů.