Velký farmářský čtvrtek se blíží. Zemědělci východního křídla EU včetně Česka obsadí hranice

Pondělní protest v Praze sice agrární svazy odsoudily, chystají ale vlastní demonstrace

Pondělní protest v Praze sice agrární svazy odsoudily, chystají ale vlastní demonstrace Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Zemědělci z východní části Evropské unie se plánují ve velkém stylu připojit k protestům, které už týdny probíhají v řadě západoevropských zemí. Zemědělci z Česka a dalších zemí budou ve čtvrtek protestovat na hraničních přechodech a chystají i vnitrostátní akce.

Do protestu se podle Agrární komory ČR zapojí vedle Čechů sedláci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska, protesty podpoří Bulhaři, Estonci, Chorvati, Rumuni a Slovinci. Agrární svazy z dalších zemí svou účast zvažují.

Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal v tiskové zprávě uvedl, že záměrem protestů není zastavit provoz na hraničních přechodech, zároveň ale nevyloučil, že někde mohou demonstrace přerůst v blokády hranic.

Hlavní část protestu českých zemědělců se uskuteční na hraničním přechodu v Hodoníně, kde se uskuteční společná demonstrace se slovenskými a maďarskými kolegy. Až stovky traktorů mohou také dorazit na hraniční přechod s Německem ve Strážném. Společný česko-polský protest proběhne na hraničním přechodu v Dolní Lipce na Orlickoústecku.

Farmáři mohou omezit provoz i na dalších hraničních přechodech, přesný rozsah protestů není nyní jasný, protože o formě a místě demonstrací rozhoduje každá okresní agrární komora sama, řekl ČTK předseda jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček.

V Polsku, kde zemědělci již týdny blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou na protest proti dovozu tamních levných potravin do Evropské unie a proti unijní klimatické politice, zesílily protesty už nyní. Mluvčí odborového svazu polských rolníků Solidarność Adrian Wawrzyniak slíbil na dnešek úplnou blokádu všech hraničních přechodů s Ukrajinou, kvůli protestům se tvoří dopravní zácpy i v okolí řady velkých měst. Polští zemědělci blokují také přístavy. Protest se přenesl i na železnici. Na hraničním přechodu Medyka demonstranti zablokovali koleje a vysypali z vagonů ukrajinské obilí.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov akci označil za politickou provokaci. „Ukrajinští farmáři už dva roky sklízejí obilí v neprůstřelných vestách, pod raketovými útoky a při nebezpečí min. A ukrajinská armáda pro toto obilí doslova sama prorazila koridor přes Černé moře. Právě přes Černé moře směřuje 90 procent našeho exportu. Jde o naše přežití. A přežití světa, jde o globální potravinovou bezpečnost, která závisí na ukrajinském obilí, zejména v Africe a Asii,“ napsal na sociální síti X. 

Česká Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství, které pořádají čtvrteční farmářské protesty, se shodně distancují od pondělní akce v centru Prahy, jíž se podle organizátorů zúčastnilo 800 traktorů a až pět tisíc lidí. Zemědělská sdružení se neztotožňují s jejich požadavky. „Hovoří o změně vlády a nahrazení vlády parlamentních stran vládou odborníků, to rozhodně nepodporujeme,“ prohlásil například Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství.