Vinaři žádají výjimku z evropských norem. Chtějí víc doslazovat

Vinice na Znojemsku (ilustrační foto)

Vinice na Znojemsku (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Moravští a čeští vinaři se snaží zachránit letošní nepříliš vydařenou sezonu. Kvůli srpnovým a zářijovým dešťům a hrozbě hniloby sklidili nemalou část úrody zejména u raných odrůd dříve. Hrozny mají proto nižší cukernatost než obvykle. Vinaři se proto obrátili na Evropskou komisi se žádostí o výjimku pro letošní rok a možnost vína více přisladit, než dovolují standardní předpisy EU.

„Důvod žádosti je prostý. Vinaři musí hrozny sklidit z důvodu tlaku šedé hniloby tak, aby zajistili menší hospodářskou škodu, než by vznikla ztrátou úrody při čekání na vyšší cukernatost,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Pokud Evropská komise žádost schválí, bude možné zvýšit mezní hodnoty obohacování vína vyrobeného z vinných hroznů sklizených v roce 2014. Podle nařízení Evropské komise mohou členské státy žádat o možnost více dosladit vína v letech s mimořádně nepříznivými povětrnostními podmínkami. Podobný problém přitom nemají letos jen tuzemští vinaři.

Žádost proto podaly nebo hodlají podat i Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Itálie a Francie a zřejmě i Slovensko a Bulharsko. Komise by měla přijmout rozhodnutí do čtyř týdnů od podání žádosti.

S nižší cukernatostí mají zkušenosti téměř všichni

S nižší cukernatostí hroznů se potýká většina českých a moravských vinařů. „U nás se to projevilo zejména u odrůdy Müller Thurgau, kde máme o tři stupně nižší cukernatost než v minulých letech. U Moravského muškátu a Irsai Oliveru nebyl rozdíl tak velký,“ uvedl šéf Chateau Valtice Marek Šťastný.

„Na tomto případě se klasicky ukazuje nesmyslnost regulace, která v Evropské unii panuje, protože jestli dosladíte mošt třemi nebo čtyřmi kilogramy cukru, nemá to na kvalitu výsledného vína žádný vliv. Naopak pokud jej dosladíte málo, víno má nižší obsah alkoholu, což je mnohem větší kvalitativní problém,“ míní Šťastný.

Obdobně je tomu v Bohemia Sektu. „Předčasně, tedy při nižší cukernatosti, bylo skutečně nutno sklidit některé hrozny raných odrůd, především muškáty a odrůdy Irsai Oliver,“ uvedl jednatel Bohemia Sektu Ondřej Beránek. „Pozdní odrůdy révy jsou dosud v relativně dobré zdravotní kondici a zde očekáváme zlepšení zejména v množství cukru v bobulích,“ dodal Beránek.