Výkyvy cen zemědělské produkce trápí výrobce

kombajn

kombajn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Část trhu, na níž se obchodují zemědělské komodity, postihla bouře cenových výkyvů. Především ceny kávy, cukru a pšenice jsou od začátku roku velmi rozkolísané. Cenová nestabilita je přitom pro odběratele horší než rostoucí ceny, protože nevědí, s jakou cenou mají ve svých plánech počítat.

Minulý týden společnost Unilever, která stojí například za margarínem Flora, uvedla, že očekává růst cen komodit v řádu jednotek procent. Aby se s růstem nákladů vyrovnala, plánuje další úspory a zdražování svých výrobků.

Také firma Nestlé v polovině dubna upozornila na jednociferný procentní nárůst cen vstupů, především kvůli cenám kávy. Procter & Gamble minulý týden sdělil akcionářům, že rostoucí ceny komodit ohlodávají jeho marže.

Káva byla letos hlavním důvodem cenové nestability. Tržní očekávání vývoje ceny kávy arabica od začátku roku vzrostlo o 112 procent. Raketový růst spustilo sucho v Brazílii, které poškodí sklizeň. Země je stabilně největším světovým producentem kávových zrn.

Obavy o úrodu pšenice po tvrdé zimě ve Spojených státech a krizi na Ukrajině zvýšily její cenovou volatilitu o 51 procent. „Čísla naznačují, že letošek nebude na komoditním trhu takovou klidnou procházkou jako 2013,“ uvedl Ernst Frankl, ředitel frankfurtské pobočky poradenské firmy Oliver Wyman.

Podle konzultantské společnosti vzrostla od ledna takzvaná implikovaná volatilita komodit o 30 procent. Tedy nejrychleji od roku 2010. Implikovaná volatilita ukazuje, jakou změnu ceny trh očekává v několika následujících měsících, ať jde o její růst či pokles. Implikovaná volatilita se skládá z faktorů, jako je poptávka a nabídka, počasí a historické zkušenosti.