Zdražuje téměř vše. Zlevňují ale jablka, vepřové a luxusní řezané květiny

Jablka zlevnila meziročně o deset procent.

Jablka zlevnila meziročně o deset procent. Zdroj: Kubelka Tomas/Sedmicka

Kilogram vepřové pečeně stál loni v březnu 143,72 koruny, letos zlevnil na 140,66 koruny.
Vepřové zlevňuje.
Devadesát procent nizozemského byznysu s květinami probíhá v aukčních domech společnosti Royal FloraHolland.
„Máme zprávy o tom, že nizozemské producenty zasáhla situace s Ruskem, protože ruský trh byl trhem pro nejluxusnější druhy květin, jako jsou metrové růže a podobně,“ říká místopředseda květinářské sekce SKF ČR Petr Nachlinger.
5
Fotogalerie

Navzdory současnému růstu cen téměř veškerých produktů míří dolů ceny polských jablek, vepřového masa i luxusních řezaných květin, které ještě donedávna putovaly na ruský či ukrajinský trh. „Například jablka jsou velmi vzácnou komoditou, která je levnější než loni, a to o deset procent,“ uvádí předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Válka na Ukrajině zcela zastavila vývoz polských jablek na východ. Na trhu se kvůli tomu dál zvýšil přebytek polských jablek za nízké ceny, čímž trpí i čeští pěstitelé. Prodej jablek se ztrátou podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka bude mít pro české ovocnáře neblahé důsledky v dalším období.

„Pěstitelé u nás ovoce v budoucnu pěstovat nebudou a místo toho zvolí raději nenáviděnou řepku a obilí, protože musejí přemýšlet ekonomicky. Řepka je dvaapůlkrát dražší než loni, zatímco farmářská cena jablek je oproti minulému roku o dvacet procent nižší,“ uvádí Ludvík.

Levná jablka se začala z Polska do Česka dovážet hlavně po roce 2014, odkdy Polsko nemůže po ruském embargu vyvážet nadprodukci jednoho milionu tun jablek do Ruska. Od letošního ledna už se to netýká jen Ruska, ale přidalo se k tomu i embargo na vývoz polských jablek do Běloruska. 

Farmářská cena konzumních jablek meziročně klesla o deset procent. Z dat ČSÚ vyplývá, že farmářská cena jablek v únoru 2021 dosahovala 14,55 koruny za kilogram, zatímco letos cena klesla na 13,25 koruny za kilogram. Pro zajímavost, spotřebitelská cena konzumních jablek podle ČSÚ se oproti srpnu roku 2020 snížila o více než třetinu.

„Jablka jsou velmi vzácnou komoditou, která je levnější než loni, a to nejen kvůli tomu, že Polsko neudá nadbytek jablek v Rusku a na Ukrajině, ale týká se to například i Kazachstánu, kam se nedá kvůli válce vyvážet,“ dodává Ludvík.

Přestože válka obvykle vede ke zdražování, kromě jablek zlevňuje i vepřové maso. Kilogram vepřové pečeně stál loni v březnu 143,72 koruny, letos cena klesla na 140,66 koruny. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR ale připomíná, že zlevňování potravin souvisí s roční dobou a nadbytkem produkce v některých evropských zemích.

Zmiňuje zvláště přebytek vepřového. „V některých zemích typu Španělska či Německa je přebytek vepřového masa, protože Čína přestala odebírat z Evropy, což drží ceny po celé Evropě výrazně níže, než kdyby přebytky nebyly,“ dodává. 

Kromě potravin se zlevnění týká i řezaných luxusních květin. „Máme zprávy o tom, že nizozemské producenty zasáhla situace s Ruskem, protože ruský trh byl trhem pro nejluxusnější druhy květin, jako jsou metrové růže a podobně,“ říká místopředseda květinářské sekce SKF ČR Petr Nachlinger. 

Naopak Nachlinger upozorňuje, že hrnkové květiny výrazně zdražily a tomuto zdražování podle něj rozhodně není konec. „Květiny zdražují kvůli energiím a nedostatku věcí typu hnojiv či květináčů. Obecně ale lze říci, že květiny v květináčích zdražují a některé druhy řezaných květin zlevňují, protože jeden z nejvýraznějších trhů přestal odebírat,“ upřesňuje Nachlinger.

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub