Zvířata těžce snášejí letní vedra. Na jejich pohodu dohlíželi veterináři

Video placeholde
Krávy se vedrech musejí ochlazovat
Krávy se vedrech musejí ochlazovat
Krávy se vedrech musejí ochlazovat
Krávy se vedrech musejí ochlazovat
Krávy se vedrech musejí ochlazovat
15
Fotogalerie

Kvůli horku se veterináři v uplynulých dnech zaměřili na napájení zvířat, chlazení a větrání provozů, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Například dojnice ve vedrech vypije až 180 litrů vody. Zásadní závady kontroly neshledaly.

Letos nebyl zaznamenán hromadný úhyn zvířat, ale třeba předloni od června do srpna uhynulo přes 72 tisíc kusů drůbeže. "Počasí neovlivníte, živočišná výroba je obrovsky náročná. Produkce masa a mléka je pro farmáře velký finanční handicap," uvedl Radek Janeček, předseda Agrodružstva Miroslav s tím, že na živočišné části farmy příliš nevydělá.

Výkupní cena litru mléka totiž momentálně činí 8,50 koruny a výrobní osm korun. S masem je to obdobné. Proto si Agrodružstvo otevřelo v Brně vlastní řeznictví a provozuje službu Masová bedýnka.

Ve velkochovech prasat a v kravínech je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit sprchováním. Pastevně chovaná zvířata, v České republiky především skot a ovce, musí mít možnost pobývat ve stínu. Také u nich je nutné zajistit vhodný zdroj napájení. Dospělá prasata podle SVS vypijí okolo 25 litrů vody denně, ovce 20 litrů, krávy kolem 40 litrů, ale dojnice až mezi 100 a 180 litry.

Ve stájích a halách by měla být podle veterinářů zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie pro případ výpadku proudu. "Chovatelé by měli teplotu průběžně kontrolovat a nespoléhat pouze na automatické řízení odvětrávání v chovatelských zařízeních. Je třeba také sledovat předpovědi počasí a uvědomit si, jaké problémy mohou náhlé změny teploty způsobit," uvedl pro ČTK ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.