PPF chce expandovat, vydá dluhopisy za necelé čtyři miliardy

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia.cz

Skupina PPF vydá v prosinci v Česku dluhopisy v hodnotě okolo 150 milionů eur (asi 3,8 miliardy korun). Peníze použije na expanzi svých firem. Úroková sazba se má pohybovat kolem čtyř procent se splatností deset let. Pokud bude tato emise úspěšná, zváží společnost vydání dalších dluhopisů. Informují o tom Hospodářské noviny.

"Výtěžek z dluhopisů využijeme k organickému růstu našich finančních investic, jako jsou Home Credit či PPF banka, na příštích tři až pět let," řekla deníku finanční ředitelka skupiny Kateřina Jirásková. Dluhopisy chce společnost oslovit především privátní klienty banky a investiční společnosti. "Úrokové sazby spíš porostou, a je proto pro nás dobrý okamžik vydat dluhopisy teď," uvedla Jirásková.

Loni v prosinci vydala dluhopisy dceřiná společnost PPF Cetin, letos v únoru pak Home Credit. Nyní je to ale podle HN poprvé, kdy PPF vydává dluhopisy za celou podskupinu zastřešující podnikání holdingu ve finančním sektoru. Pokud se emise povede, připouští PPF možnost vydání dalších dluhopisů, půjčit si může až 450 milionů eur.

PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, v prvním pololetí stoupl čistý zisk o 18 procent na 7,5 miliardy korun (283 milionů eur). Celková aktiva skupiny vzrostla meziročně o 29 procent na 890 miliard korun (34,8 miliardy euro).

Skupina investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle akvizice v telekomunikacích působí PPF v bankovnictví a finančních službách, v realitách či biotechnologiích.