Přebytek běžného účtu platební bilance v dubnu klesl na 20,5 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v dubnu v přebytku 20,5 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněn aktivní bilancí u zboží a služeb. V březnu podle upřesněných údajů přebytek bilance činil 27,4 miliardy korun.

„Výsledek běžného účtu platební bilance za duben překonal všechny odhady. Vývoj vnější rovnováhy ČR je příznivý a je možné, že letos dojde k jejímu dalšímu zlepšení. Pokud by odliv dividend byl i nadále slabý, byla by to pozitivní zpráva pro korunu,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Zároveň ale upozornil, že z měsíčních odhadů vývoje platební bilance není dobré dělat silné závěry.

Přebytek běžného účtu v ročním úhrnu podle centrální banky v posledních měsících roste. Obchod se zbožím a službami skončil v dubnu v přebytku 31,8 miliardy korun.

Odliv kapitálu na finančním účtu činil 42,6 miliardy korun. „Saldo odlivu přímých zahraničních investic bylo 13,8 miliardy korun, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 7,3 miliardy korun,“ uvedla ČNB.

Dubnová platební bilance (v miliardách korun):
Běžný účet20 548
-zboží a služby 31 846
-prvotní důchody -6 808
-druhotné důchody -4 490
Kapitálový účet0 016
Finanční účet42 591
-přímé investice 13 796
-portfoliové investice 42 992

Výsledek odlivu portfoliových investic ve výši 43 miliard korun byl dán úhradou splatných dluhopisů v zahraničních měnách a tím, jak se zahraniční investoři zbavovali vládních korunových dluhopisů.

Bilance prvotních důchodů byla v pasivu 6,8 miliardy korun. V dubnu byly vyplaceny dividendy ve výši 0,2 miliardy korun. Saldo převodů z ČR do rozpočtu EU bylo v pasivu jedné miliardy korun.

Saldo ostatních investic vykázalo příliv kapitálu 29,8 miliardy korun. „Příliv kapitálu byl ovlivněn především zvýšením krátkodobých pasiv bank a nebankovních subjektů vůči zahraničí. Devizové rezervy se podle ČNB zvýšily o 11,3 miliardy korun.