Přebytek zahraničního obchodu klesl o šest miliard, hlavně kvůli strojírenství

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zahraniční obchod Česka v březnu skončil podle předběžných výsledků v přebytku 19,2 miliardy korun, meziročně tak klesl o šest miliard. Výsledek negativně ovlivnilo obchodování se stroji a dopravními prostředky a s polotovary a materiály, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

„Náš odhad počítal s přebytkem 29 miliard korun, trh v průměru čekal 27,5 miliard. Březnový údaj byl téměř pod všechny odhady,“ uvádí analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. „Pozitivní překvapení však nastalo u růstu vývozů, které se meziročně zvýšily o slušných 10,2 procenta,“ říká analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle České statistického úřadu přebytek v obchodování se stroji a dopravními prostředky meziročně klesl o 7,4 miliardy korun, důvodem byl hlavně větší schodek obchodu s telekomunikačním zařízením a stroji k výrobě energie. U obchodu s polotovary a materiály se přebytek snížil o 800 milionů. Naproti tomu u obchodování s minerálními palivy se zmenšil deficit o 1,9 miliardy korun.

Zahraniční obchod se zbožím v národním pojetí:Zahraniční obchod se zbožím v národním pojetíZahraniční obchod se zbožím v národním pojetí | CSU

Vývoz se v březnu zvýšil o 10,2 procenta na 302,4 miliardy korun a dovoz o 13,7 procenta na 283,1 miliardy korun. Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie meziročně stoupl o 6,6 miliardy na 61,6 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se zvětšil o 12,3 miliardy na 40,8 miliardy korun.

„Pro letošek čekáme rychlejší tempo exportu nežli importu a navýšení přebytku obchodní bilance k 180 miliardám korun z loňských více než 155 miliard. Březnový údaj bilance zůstává i nadále příznivý. Dopad na korunu nečekáme nijak výrazný – klíčový pro ni bude spíš vývoj inflace a dnešní zasedání ČNB, kde se představí nová prognóza,“ doplňuje Daniela Milučká z Raiffeisenbank.

Podle hlavního ekonoma ČSOB Petra Dufka k největšímu zhoršení došlo při obchodování s Čínou, s níž má ČR dlouhodobě největší obchodní deficit.

Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie meziročně stoupl o 6,6 miliardy na 61,6 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se zvětšil o 12,3 miliardy na 40,8 miliardy korun.

Podíl Ruska na českém exportu již klesl pod dvě procenta. V březnu se vývoz do Ruska propadl meziročně o 32,9 procenta. „Situace v Rusku negativně ovlivňuje české exportéry. Prozatím si exportéři jako celek s krizí v Rusku a na Ukrajině celkově poradili dobře. Podíl vývozů do Ruska na celkových vývozech kulminoval v říjnu 2012, kdy dosáhl 4,3 procenta. Od té doby však již postupně klesá a během prvních tří měsíců letošního roku dosáhl už jen 1,9 procenta,“ dodal Jiří Škop z Komerční banky .