Přebytek zahraničního obchodu se ztenčil, na vině opět svátky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Český zahraniční obchod v květnu zpomalil více, než se očekávalo. Zatímco přebytek obchodu s Evropskou unii posílil, u zemí mimo unii stále roste dovoz na úkor vývozu.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl o 0,3 miliardy. „Přebytek zahraničního obchodu v květnu klesl o něco více, než se očekávalo. V národní metodice činil přebytek 13 miliard korun, v přeshraniční 34,7 miliard korun. Jedná se o nejslabší letošní výsledek,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Dva květnové svátky, které tentokrát připadly na čtvrtek a vybízely tak ke vzetí volna na oba pátky, se projevily v nižší aktivitě jak ve výrobě a v zahraničním obchodu, tak i v maloobchodě,“ vysvětlila.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl především meziroční přírůstek obchodu se stroji a dopravními prostředky. Vývoz táhnou především automobily a autodíly. Jejich vývoz dosáhl 134 miliard korun a přebytek necelých 34 miliard.

Prohloubil se naopak dovoz minerálních paliv a chemických výrobků, jejich vývoz přitom nerostl.


tradingeconomics.com

Objem zahraničního obchodu od začátku roku setrvale posiluje. V lednu až květnu dosáhl přebytek obchodní bilance 82,3 miliardy korun, meziročně o 20 miliard více. Vývoz se od ledna zvýšil o 14,1 procenta, dovoz rostl o procento méně.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 51,2 miliardy korun a byla tak meziročně o 7,7 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o osm miliard na 37,2 miliardy korun.

Česko míří k rekordu

Podle Horské je květnový propad jen přechodný. „Ve druhé polovině letošního roku dojde opět ke zrychlení oživení v Evropě. Navíc USA a Velké Británii se stále daří,“ uvedla s tím, že přebytek zahraničního obchodu by se měl letos vyšplhat na rekord.

ČSÚ začal používat novou metodiku „národního pojetí“. Ta reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, ne pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí. Dříve úřad používal přeshraniční metodu, nová metodika výpočtu podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.