Problémy s dodávkami čipů pro výrobu aut nekončí, říká členka vedení Audi

Čipů pro automobilový průmysl je stále nedostatek.

Čipů pro automobilový průmysl je stále nedostatek. Zdroj: Pixels

Nedostatek čipů v německém automobilovém průmyslu bude trvat ještě roky, a to navzdory plánům výrobců polovodičů na výstavbu továren v Německu. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to uvedla členka představenstva německého výrobce luxusních automobilů Audi Renate Vachenauerová, která má na starosti nákupní aktivity.

Globální nedostatek čipů v posledních letech způsobil německým automobilkám rozsáhlé výpadky ve výrobě. Vedoucí pracovníci z automobilového průmyslu i politici nyní přehodnocují situaci v dodavatelských řetězcích a snaží se snížit závislost Německa na dodávkách čipů z Asie a Spojených států, napsala agentura Reuters. 

"Zabere to roky," uvedla Vachenauerová. "Jde o investice v hodnotě miliard dolarů," dodala. Automobilky by podle ní nicméně mohly omezit problémy s nedostatkem čipů tím, že budou používat méně různých typů polovodičů. "Musíme použít mnoho pák, abychom stabilizovali dodávky polovodičů," prohlásila rovněž Vachenauerová. Automobilka Audi, v jejímž vedení sedí, je součástí skupiny Volkswagen.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA začátkem roku varovalo, že celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, tedy o zhruba 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. 

Podle VDA se bude poptávka po čipech v příštích letech výrazně zvyšovat kvůli přechodu automobilek k elektromobilům a čím dál většímu využívání různých elektronických systémů ve vozech. Poroste tak mnohem výrazněji než v ostatních odvětvích.

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) tento týden oznámil, že hodlá v Drážďanech postavit svou první evropskou továrnu. Závod si podle firmy vyžádá investici přes deset miliard eur (zhruba 240 miliard Kč), podle agentury DPA však zhruba polovinu investičních nákladů pokryjí v rámci státních subvencí peníze německých daňových poplatníků.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že vláda projekt TSMC podpoří v rámci evropské normy označované jako Evropský akt o čipech. Evropská unie chce v rámci této normy do konce desetiletí podpořit vývoj a výrobu polovodičů investicemi za 43 miliard eur (více než bilion Kč) a zdvojnásobit podíl EU na celosvětové produkci čipů na 20 procent.

Společnost Infineon na jaře zahájila v Drážďanech výstavbu továrny na výrobu polovodičů, do které chce investovat pět miliard eur. V saské metropoli se nacházejí také závody na výrobu čipů firem Bosch a GlobalFoundries.