Průměrná mzda roste, tahounem je podnikatelský sektor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

V Česku stoupla průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 574 korun na 23 984 korun. Rostla tedy o 2,5 procenta. Po odečtení inflace jde o růst o 0,7 procenta. Hlavní podíl na růstu průměrné mzdy má podnikatelský sektor, mimo něj mzda klesala. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Zveřejněné hodnoty průměrné mzdy jsou v souladu s naším odhadem. Ekonomika je na trajektorii pomalého růstu taženého exportním průmyslem a vývoj v mzdové oblasti tomu odpovídá. Nízký růst mezd je pak jednou z hlavních příčin stagnující spotřeby domácností a maloobchodních tržeb,“ řekl Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit Bank údaje o mzdách a zaměstnanosti poskytují dobrý obrázek o tom, kde se v české ekonomice vyskytují ostrůvky oživení.

„Ty tvoří tři sektory, v nichž rostly nadprůměrným tempem jak mzdy, tak zaměstnanost. Těmito sektory jsou zpracovatelský průmysl, administrativní a podpůrné činnosti a činnosti v oblasti nemovitostí. Je tedy zřejmé, že exportní poptávka nepodporuje jen zpracovatelská odvětví, ale vyvolává i zvýšenou poptávku podniků po některých službách. Kupní sílu domácností naopak sráží mzdový pokles ve veřejné správě, k němuž dochází v důsledku vládního šetření,“ uvedl Sobíšek, „Oproti předchozímu kvartálu ale propad mezd o něco zmírnil, když větší díl úspor obstaral pokles počtu úředníků,“ dodal.

Průměrná měsíční mzdaPrůměrná měsíční mzda | CSUZdroj:ČSÚ

Ve veřejné správě a obraně, povinném sociálním zabezpečení mzdy klesly o 3,2 procenta, menší snížení se objevilo u profesních, vědeckých a technických činností (-0,3 procenta). V ostatních odvětvích mzdy v průměru rostly. Ve zpracovatelském průmyslu průměrná mzda vzrostla o 4,6 procenta, pokud vezmeme v úvahu, že zde též přibylo zaměstnanců, je překvapující, že v na něj navazujícím odvětví dopravy mzdy vzrostly pouze o 0,5 procenta a zaměstnanost naopak poklesla o 1,9 procenta.

Zatímco v nepodnikatelské sféře se průměrná reálná mzda klesala už páté čtvrtletí v řadě, tentokrát o 2,7 procenta, v podnikatelské sféře se zvýšila o 1,4 procenta. V nepodnikatelské sféře, přestože zaměstnává ve větší míře zaměstnance s vyššími stupni vzdělání, byl tak aritmetický průměr platů nižší o 332 korun proti mzdám v podnikatelské sféře.

V absolutní úrovni průměrné mzdy je na tom stále nejlépe peněžnictví a pojišťovnictví s průměrnou mzdou 46 817 korun, před informačními a komunikačními činnostmi s 43 012 korun. Nejnižší mzdy jsou naopak v ubytování, stravování a pohostinství s 12 870 korunami a administrativní a podpůrné činnosti s 16 556 korunami.