Průměrná mzda vzrostla na 25 500 korun. Dvě třetiny lidí na ni nedosáhnou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Průměrná mzda v Česku se v letošním druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 583 korun na celkových 25 500 korun. Stále však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Podle analytiků vývoj mezd potvrzuje, že česká ekonomika postupně nabírá tempo. Mnohé firmy si tak mohou dovolit postupně zvyšovat platy. Druhým faktorem je také nízká inflace, která ve druhém čtvrtletí dosáhla jen 0,2 procenta.

„Platy rostly v nominální hodnotě, tedy v tom, co lidé vidí na svých výplatních páskách, ale hlavně v reálném srovnání, tedy pokud se k cenám připočte i růst cen. V posledním čtvrtletí ale ceny rostly jen minimálně, o 0,2 procenta. A to znamená, že z růstu mezd o 2,3 procenta zůstalo 2,1 procenta ve prospěch lidí. Jinými slovy, jejich koupěschopnost v současnosti roste,“ uvedl anayltik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Průměrný růst mezd však neznamená, že každý dostal přidáno. „Díky pozitivnímu očekávání budoucího ekonomického vývoje firmy výrazně přidávají na klíčových pozicích, u nichž očekávají, že nejvíce přispějí k budoucím ziskům, a kde se zároveň správně obávají, že by jim schopného pracovníka mohla přetáhnout konkurence,“ uvedl odborník na řízení Daniel Soukup s tím, že jde například o technické specialisty či schopné obchodní manažery.

Vývoj průměrné mzdy za posledních 20 let


tradingeconomics.com

Stále ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. „Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 295 a 41 037 korunami“ uvedli statistici.

Zvýšil se ale i další mzdový indikátor - medián, který představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí 21 385 korun, meziročně se tak zvýšil o dvě procenta. Medián mužských mezd byl 23 182 korun, a byl tak skoro o čtři tisíce korun vyšší než u žen, kde činil 19 310 korun.

Do předkrizového tempa má ale růst mezd stále daleko. V letech 2000 až 2007 rostly mzdy průměrným tempem 6,8 procenta, respektive čtyři procenta reálně. Při pokračujícím pozitivním vývoji ekonomiky by však mohl růst mezd postupně zrychlovat, míní analytik společnosti Deloitte David Marek. Za celý letošní rok by se podle něj mohla průměrná mzda zvýšit o 2,6 procenta, v příštím roce by mohly mzdy stoupnout o tři procenta.

Nejvyšší průměrný výdělek si udrželi Pražané, kterým se průměrná mzda meziročně zvýšila o 1,4 procenta, tedy o 467 korun na 33 122 korun. S výjimkou Prahy a Středočeského kraje ale v žádném jiném regionu Česka průměrná mzda nepřesáhla 25 tisíc korun. Nejníže je průměr mezd opět v Karlovarském kraji, a to 21 848 korun.